Úspory po česku. Počty úředníků klesnou, ale výdaje na platy stoupnou o 200 milionů

Jednání vlády: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS) (2.11.2022)

Jednání vlády: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS) (2.11.2022) Zdroj: Úřad vlády

Jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (16.11.2022)
2
Fotogalerie

Vláda pokračuje v redukci administrativních pracovníků, státnímu rozpočtu však neuleví. Přestože služebních postů bude od ledna o 850 méně, výdaje na platy úředníků stoupnou o dvě stě milionů korun. Vyplývá to z takzvané systemizace služebních a pracovních míst schválené kabinetem. Důvodem vyšších nároků na rozpočet bude podle ministerstva financí desetiprocentní růst tarifních platů od začátku roku.

Nejvíce lidí odejde z rezortů financí a vnitra. Diplomacie zruší velvyslanectví v Afghánistánu a Mali, skončí také generální konzulát v Číně. „Plníme náš program. V zeštíhlování a zefektivňování státu budeme pokračovat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který systemizaci navrhl.

Rakušan poukázal na závazek vlády snížit počty úředníků o třináct procent. Seškrtáním necelé tisícovky pozic však kabinet splní pouhý zlomek svého slibu. Letos stát vynakládá platové prostředky na 76,5 tisíce služebních a pracovních míst.

Šéf rezortu vnitra postup obhajuje. „Mnohdy se jedná o živá místa,“ řekl. Například jeho úřad zruší dvě stě neodsazených i obsazených postů, ministerstvo financí přes 170. Z Finanční správy pak odejde skoro šest set lidí z důvodu ukončení elektronické evidence tržeb a souvisejících kontrol podnikatelů.

Video placeholde
Kdo tvoří vládu České republiky? • Videohub E15

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chystá redukovat prázdná či administrativní místa v hygienických stanicích. Ujistil, že odborní zaměstnanci o práci nepřijdou.

I když výdaje na platy stoupnou kvůli desetiprocentnímu zvýšení tarifů o dvě stě milionů korun, vyšší nároky na státní finance to způsobit nemá. Mimo jiné i proto, že některé úřady budou čerpat nespotřebované peníze z dřívějška. „Oproti vládou schválenému návrhu rozpočtu na rok 2023 ke změnám nedojde,“ uvedl mluvčí rezortu financí Tomáš Weiss.

Návrh na výraznější zeštíhlení počtu úředníků má být součástí balíčku úsporných opatření, který ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hodlá předložit na jaře. Opatřeními na výdajové i příjmové straně chce snížit schodek rozpočtu o sedmdesát miliard korun.

„Otázka rušení zbytných agend a zeštíhlování úřednického aparátu zůstává důležitým bodem programového prohlášení vlády. Předpokládáme, že kroky vedoucí k tomuto cíli budou součástí připravovaného balíčku konsolidačních opatření,“ potvrdil Weiss.

Na platy všech zaměstnanců státu, tedy nejen úředníků, ale například učitelů, strážců zákona nebo vojáků, půjde podle návrhu rozpočtu v příštím roce o sedmnáct miliard korun více než letos. Platy si vyžádají celkem 264 miliard. Počet míst hrazených státem se zvýší o téměř osm tisíc, z toho v regionálním školství přibude přes šest tisíc pozic. Průměrný plat zaměstnance státu se má zvýšit o 2361 korun na 42 932 korun hrubého.

Ministerstvo obrany počítá s navýšením o šest set míst. Z toho 550 má připadat na vojáky a 50 na občanské zaměstnance. Celkem si to vyžádá přes 280 milionů korun. Na druhé straně však o 250 milionů klesnou výdaje na příplatky za službu v zahraničí. Na ministerstvu vnitra vznikne pět set nových míst pro policisty.