Úsvit nezískal povolení k přejmenování na Úsvit s Blokem proti islámu

Předseda Úsvitu – národní koalice Miroslav Lidinský

Předseda Úsvitu – národní koalice Miroslav Lidinský Zdroj: ctk

Ministerstvo vnitra nepovolilo straně Úsvit - Národní koalice přejmenování na Úsvit s Blokem proti islámu. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se bude proti rozhodnutí bránit soudně.

Novinářům to řekl předseda strany Miroslav Lidinský. Změnu názvu strany schválily orgány Úsvitu i Bloku proti islámu na společné ideové konferenci v Praze na konci února. Konference měla dát najevo větší propojení Úsvitu s Blokem proti islámu a také představit volební program pro letošní krajské i senátní volby.

Lidinský dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že ministerstvu vadila formulace z programu, že se „Úsvit zavazuje čelit celoevropským úpadkovým trendům a nezodpovědnému přílivu nepřizpůsobivých migrantů rozvracejících Evropu“.

V kombinaci s novým názvem by mohla vzbudit přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám, citoval Lidinský z rozhodnutí ministerstva.

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička uvedl, že se jeho organizace k žalobě proti odmítnutí registrace nového názvu strany připojí. Zároveň by podle tiskové zprávy Úsvitu měla padnout i další žaloba z důvodu poškození pověsti strany.

Michal Babák: Jak jsme s Vítkem vymysleli Úsvit

Daniel Prokop: Společnost není tak rozdělená, jak chce Zeman či Konvička