Úsvit: Okamura za propagaci sebe sama utratil miliony

Tomio Okamura (foto ČTK)

Tomio Okamura (foto ČTK) Zdroj: CTK

Vnitrostranické spory v parlamentním Úsvitu přímé demokracie nabírají na intenzitě. Kvůli prověrce hospodaření, podle níž se mrhalo milionovými částkami, vyloučila sněmovní frakce zakladatele, předsedu a hlavní tvář hnutí Tomia Okamuru a poslance Radima Fialu. Také Okamura viní odpůrce z pochybného utrácení a hájí se, že k účetnictví neměl přístup.

Prověrková komise zjistila, že Okamura má vrátit 560 tisíc korun za plány volebních kampaní a uhradit úrok 200 tisíc. Poslanec Úsvitu Jiří Štenina, který měl audit na starosti, dále doporučil zrušení smluv s firmami ATM a 10 minut, které Okamurovi poskytují marketingové služby. „Prohospodařili jsme tak pět milionů, a proto komise další plánované výdaje za dvacet milionů nedoporučuje,“ uvedl.

760 tisíc korun požaduje Úsvit po svém zakladateli Okamurovi. Ten oponuje, že hnutí zbytečně utrácelo

Podle Okamury předsednictvo zaplacení dvousettisícového úroku zrušilo a 560 tisíc byly jeho peníze, jimiž financoval kampaň. Dodal, že vypovězení smluv oběma firmám navrhoval už dříve, protože jednatelem jedné z nich je člen předsednictva z řad jeho odpůrců. Nikoho však nejmenoval. „Té firmě jsme už vyplatili třicet milionů. Nedivím se, že kvůli nim stojí za to kompletně zlikvidovat jednoho člověka,“ řekl.

Vedení Úsvitu pověřilo tajemníka Jana Zilvara, aby v souladu s auditem dal podnět policii. Na Okamuru a člena hnutí Jaroslava Nováka bude navíc podáno trestní oznámení pro pomluvu za to, že údajně mluvili o podezřelém vyvádění peněz. „Budu rád, když policie všechno vyšetří,“ uvedl Okamura. Pokladna Úsvitu zeje prázdnotou. Jeho dlouhodobé závazky přitom dosahují sta procent částky v řádu desítek milionů korun, kterou dostane jako příspěvek na provoz od státu. Hnutí má podle prověrkové komise řadu závazků z kampaní, a pokud je neuhradí, hrozí mu soudní spory, insolvence či konkurz. Spory v devítičlenném politickém uskupení naplno propukly v únoru, když se většina poslanců rozhodla založit novou stranu.