Úsvit podává oznámení na podporu OZE. Podle solárníků nemá smysl

Solární panely, ilustrační foto

Solární panely, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Opoziční Úsvit podává trestní oznámení kvůli výplatě podpory provozovatelům obnovitelných zdrojů energie. Podle předsedy strany Miroslava Lidinského je platba nezákonná. Trestní oznámení míří na neznámého pachatele pro podezření z podvodu a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

První tři až čtyři miliardy korun byly na podpoře vyplaceny podle Lidinského informací v pondělí. „Podle podkladů, které máme k dispozici, byly tyto prostředky vyplaceny nelegálně, což považujeme za jedno z největších porušení českých i evropských zákonů,“ řekl dnes novinářům předseda Úsvitu. Celková škoda by přitom mohla činit podle něho až 45 miliard korun.

Úsvit tvrdí, že aby byla podpora legální, musela by být schválena Evropskou komisí. Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch poukazoval na dopis z Evropské komise, který obdržela v polovině ledna předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková a který podle něho uvádí opak.

Nesmyslné oznámení

Podle výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka nedává trestní oznámení Úsvitu smysl. Podle něj ze zmíněného dopisu vyplývá, že komise ještě neukončila posuzování českého systému podpory. Policie by se tak případem zabývat neměla, myslí si Sedlák. „Napadení podpory pro obnovitelné zdroje sice stojí na nulových právních základech, přesto však jde o jasnou ukázku, jak se v Česku podkopává stabilita oboru obnovitelných zdrojů,“ dodal ředitel.

Česká vláda sice už dříve vydala k podpoře pro obnovitelné zdroje nařízení, podle ERÚ však není s ohledem na dopis Evropské komise platné. Ministerstvo průmyslu a obchodu naopak uvedlo, že není důvod první část podpory v polovině února nevyplatit, a dopis označilo za soukromou korespondenci komise s Vitáskovou. Celková výše podpory pro letošní rok má činit až 42 miliard korun.

Vitásková se od loňského podzimu s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti přela kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v ČR podpora vyplacena nebude. Požadovala souhlas Evropské komise. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem roku za nepřítomnosti Vitáskové podporu vypsal. Náměstka Jana Nehodu, který to udělal, Vitásková v lednu odvolala.