V centrále České pošty zasahovala policie, opět kvůli stavebním zakázkám

Sídlo České pošty v pražské Jindřišské ulici

Sídlo České pošty v pražské Jindřišské ulici Zdroj: Euro - Martin Pinkas

V sídle pošty v ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově úřadovala od brzkých ranních hodin policie. Státní zástupce Zdeněk Matula oznámil rozšíření stíhání v kauze údajných manipulací se stavebními zakázkami, v níž už byla pošta dříve obviněna. Práve s nimi zřejmě souvisí i dnešní zásah.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozšířil podle Matuly trestní stíhání tří zástupců zadavatele a dvou zástupců stavebních společností o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obvinění podle policistů jednali jako organizovaná skupina, která manipulovala s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. K dnešnímu dni policie stíhá v této věci 15 fyzických osob a čtyři právnické.

Kvůli údajným manipulacím se stavebními zakázkami policie v sídle České pošty zasahovala už v lednu. V případu jsou mimo jkiné obviněni dva někdejší manažeři státního podniku Richard Soldán a Jiří Kouba a také referentka Renata Jakubcová, která byla Koubovou podřízenou a měla na starosti veřejné zakázky malého rozsahu. Celkem tehdy policie obvinila devět lidí a samotnou Českou poštu.

David Klimeš: Franšízy a dotace poštu nespasí