V Česku loni zloději ukradli deset tisíc aut, pětkrát víc než v Německu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

V Česku bylo loni odcizeno pětkrát víc osobních aut než v Německu. Zatímco v tuzemsku připadá 2,23 ukradeného auta na 1000 provozovaných vozů, v Německu je to 0,43 vozidla. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá mimo jiné prověřováním ojetých aut.

V České republice bylo loni odcizeno 10 736 vozidel, v Německu 18 805 aut. Tamní vozový park je ale desetkrát větší, než český. Loni se počet krádeží automobilů v Německu zvýšil o čtyři procenta, v ČR stoupl o tři procenta.

V Německu se prodaly v minulém roce téměř tři miliony nových osobních vozidel, v ČR necelých 165 tisíc. „Kdybychom přepočetli poměr odcizených vozidel na prodej nových vozidel, vychází nám, že v Německu se kradou auta dokonce desetkrát méně než u nás,“ uvedl ředitel Cebie Martin Pajer.

Podle německé asociace pojišťoven GDV se nejvíc kradou auta ve velkých městech a v příhraničních oblastech sousedících s Českem a Polskem, tedy na území bývalého východního Německa v čele s Berlínem. Mezi kradenými značkami vede Volkswagen následovaný trojicí luxusních značek Audi, BMW a Mercedes. Na pátém místě je Škoda se 758 odcizenými vozidly.

V Česku se nejvíce kradou auta v Praze, v oblasti severních Čech, ve Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji. Vede Škoda následovaná Volkswagenem, Fordem a Renaultem.

10 nejčastěji kradených automobilových značek v ČR
ZnačkaPočet ukradených vozů
Škoda 3926
Volkswagen 584
Ford 560
Renault 431
Peugeot 326
Mercedes 239
Fiat 234
Opel 228
BMW 226
Audi 215

Zdroj: Cebia