V Česku ubývá lidí. Pokles obyvatel nezastavila ani imigrace

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia Zdroj: Michael Tomes, E15

Česko v prvním čtvrtletí pomalu vymíralo. Narodilo se zhruba o 4900 lidí méně, než zemřelo. Úbytek nedorovnal ani příchod cizinců. Počet obyvatel země tak v prvním kvartále klesl o 500. Na konci března v republice žilo 10 537 800 lidí.

Aktuální údaje zveřejnil Český statistický úřad. Česko zažilo přirozený úbytek obyvatel už v minulých letech. Ve druhé polovině 90. let v některých čtvrtletích zemřelo třeba o osm tisíc lidí víc, než se narodilo. V posledním kvartále roku 1995 to bylo dokonce 11 200 lidí.

V jednotlivých čtvrtletích se do ČR tehdy přistěhovalo kolem dvou až tří tisíc cizinců, obyvatel země tedy ubývalo víc než nyní. V posledním čtvrtletí 2001 země proti předchozímu období přišla dokonce o více než 11 200 obyvatel.

Od druhého čtvrtletí 2004 až do třetího čtvrtletí 2012 počet obyvatel republiky rostl. O přirozený přírůstek se postaral porodní boom. Významnou roli hrál i příliv cizinců. V době konjunktury si Česko za svůj nový domov zvolily každý kvartál tisíce lidí ze zahraničí. Nejvíc jich přišlo ve čtvrtém čtvrtletí 2007, a to téměř 32 800. Krize počet příchozích výrazně srazila, loni se situace začala znovu obracet.

Vývoje počtu obyvatel ČRVývoje počtu obyvatel ČR | CSU

V letošních prvních třech měsících přišlo v ČR na svět 26 300 dětí, tedy stejně jako před rokem. Podle statistiků meziročně mírně přibylo dětí narozených mimo manželství. Naopak vdané matky přivedly na svět o něco méně dětí. Nejvíc dětí se narodilo třicetiletým ženám.

Počet zemřelých se meziročně zvýšil o 4500 na 31 200. Loni zemřelo ale v porovnání s jinými lety výjimečně málo lidí, upozornili statistici.

Stěhováním ze zahraničí se počet obyvatel Česka zvýšil o 4500. Proti loňskému prvnímu čtvrtletí je to o 2900 lidí méně. Do Česka se přistěhovalo ze zahraničí od ledna do konce března 10 800 lidí. Převažovali Slováci, Ukrajinci a Rusové. Naopak 6300 lidí ze země odešlo, nejčastěji to byli Češi, Ukrajinci, Rusové a Vietnamci.

Klesá zájem o vstupu do manželství

Ve srovnání s loňským rokem se snížil i počet uzavřených a rozpadlých manželství, ubylo i potratů. Svatbu v prvních třech měsících mělo 3300 párů, o 600 méně než ve stejném loňském období. Nejvíce ženichů mělo 30 let a nevěst 27 let.

Soudy rozvedly šest tisíc manželství, před rokem se rozpadlo o 700 svazků víc. Polovinu rozchodů navrhly ženy, 30 procent muži a pětinu oba manželé. Nejčastěji se lidé rozváděli po pěti až devíti letech soužití. Počet potratů byl podle zatím neúplných údajů o 900 nižší než před rokem. Statistici jich registrovali devět tisíc.