V horách se rozjíždějí vleky a lanovky, na silnicích bude ledovka

Lyžaři na lanovce

Lyžaři na lanovce Zdroj: ctk

V lyžařských areálech v Česku tento týden začíná zimní sezona.  (Foto ČTK)
Někde se lyžuje již několik dní, jinde vleky a sjezdovky zpřístupní o víkendu. (Foto ČTK)
Nebezpečí však může čekat lyžaře cestou do hor - od noci na sobotu má pršet a na komunikacích se bude tvořit silná ledovka.
Na horách s výjimkou Šumavy má podle meteorologů v noci na sobotu navíc foukat silný vítr, který může v Jeseníkách a Beskydech tvořit sněhové jazyky. Vzhledem k intenzitě srážek a podchlazeným povrchům přitom nevylučují, že by mohla vzniknout během soboty kalamitní situace. (Foto ČTK)
Lyžařská sezona již v úterý začala v jednom z nejznámějších areálů Krkonoš - v Harrachově na Semilsku. První den na Čertově hoře lyžovalo zhruba tisíc lidí, řekl náčelník lanovky Milan Goč. „Parkoviště bylo z poloviny plné,“ uvedl. (Foto ČTK)
7
Fotogalerie
V lyžařských areálech v Česku tento týden začíná zimní sezona. Někde se lyžuje již několik dní, jinde vleky a sjezdovky zpřístupní o víkendu. Nebezpečí však může čekat lyžaře cestou do hor - od noci na sobotu má pršet a na komunikacích se bude tvořit silná ledovka.

Na horách s výjimkou Šumavy má podle meteorologů v noci na sobotu navíc foukat silný vítr, který může v Jeseníkách a Beskydech tvořit sněhové jazyky. Vzhledem k intenzitě srážek a podchlazeným povrchům přitom nevylučují, že by mohla vzniknout během soboty kalamitní situace.

Lyžařská sezona již v úterý začala v jednom z nejznámějších areálů Krkonoš - v Harrachově na Semilsku. První den na Čertově hoře lyžovalo zhruba tisíc lidí, řekl náčelník lanovky Milan Goč. „Parkoviště bylo z poloviny plné,“ uvedl.

Relativně plná byla sjezdovka i přesto, že byl pracovní den. Podle Goče k tomu přispělo, že sjezdovky využívali také instruktoři k získání atestace, aby mohli učit lyžovat jiné sjezdaře. V provozu jsou v Harrachově zatím zhruba dva ze sedmi kilometrů tratí, na kterých je až 60 centimetrů sněhu.

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji pokračují v technickém zasněžování sjezdových tratí a postupně otevírají další sjezdovky a vleky. Na otevřených sjezdovkách leží až 90 centimetrů především technického sněhu.

„Ve Špindlerově Mlýně stále sněží, naplno běží systém technického zasněžování. Od soboty budou otevřené další sjezdové tratě, například modrá sjezdovka ve Svatém Petru,“ řekl dnes Zdeněk Spilka z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně. Na Horních Mísečkách vlekaři upravili deset kilometrů běžeckých tratí. „Přírodního sněhu je zatím málo, upravené jsou trasy pouze pro bruslení,“ řekl Spilka.

V Peci pod Sněžkou je v provozu vlek Javor se sjezdovkou, od pátku bude v provozu lanová dráha na Hnědý vrch. V pátek také začne v Peci pod Sněžkou večerní lyžování.

V provozu již v minulých dnech byla také část areálu v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš a Paseky nad Jizerou. Podle serveru zimní zpravodajství tam mají lyžaři k dispozici více než čtyři kilometry tratí.

Další sjezdovky budou o víkendu k dispozici lyžařům v Karlovarském kraji. Po Klínovci, Božím Daru a Bublavě se připojí i Mariánské Lázně. Sněhu je na horách dost a díky mrazivému počasí se může intenzivně uměle zasněžovat.

Lyžařská sezóna začala v některých areálech v Libereckém kraji minulý víkend. Většina středisek se ale chystá otevřít až o víkendu.

Lyžaři se už někde mohou vydat i do běžečckých stop, například na Českomoravské vrchovině. V okolí Nového Města na Moravě leží 28 centimetrů přírodního sněhu a ve výše položené Fryšavě půl metru.