V JAR zmizely laptoty Interpolu. Prý s informacemi o Krejčířovi

Zdroj: CTK

Z kanceláří mezinárodní policejní organizace Interpol v jihoafrické metropoli Pretorii někdo ukradl pět laptopů, které možná obsahovaly i tajné údaje o vyšetřování Čecha Radovana Krejčíře, souzeného a zadržovaného v Jihoafrické republice.

Ke krádeži došlo o víkendu. Neznámí pachatelé navštívili v sobotu i v neděli kanceláře, které důstojníkům Interpolu poskytla místní policie, a nejspíš měli přístupové karty a kódy pro vstup do budovy a kanceláří. Policie loupež potvrdila, ale s odvoláním na probíhající vyšetřování toho víc nesdělila.

Podle zdrojů listu The Sowetan patřil jeden z ukradených laptopů důstojníkovi, který se podílel na vydání Kypřana Jorgose Luky z Kypru do JAR. Luka je v jedné z kauz spojován s Krejčířem. Mezi dalšími citlivými informacemi v laptopech prý mohly být tajné seznamy svědků a fakta z vyšetřování mezinárodní zločinnosti.

"Práší" na Krejčíře

Jorgos Luka je podezřelý z vraždy majitele jihoafrické sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Loni ve své výpovědi obvinil tři vysoce postavené detektivy, napojené na Krejčíře. Někteří z nich čelí obvinění v případu pokusu o vraždu a únosu, v němž je hlavním podezřelým právě uprchlý Čech.

V jihoafrickém tisku se v únoru objevila informace, že Luka spolupracuje s vyšetřovateli a že za to může získat dohodu o nižším trestu. Svou výpovědí by mohl pomoci usvědčit Krejčíře.

Jihoafrická policie posílila bezpečnostní opatření kolem soudce Colina Lamonta, který předsedá procesu s Krejčířem. Stalo se tak poté, co na něj v pondělí možná někdo vystřelil, když jel autem. „Slyšel ránu a zjistil, že se mu rozbilo čelní sklo. Vyšetřujeme, co se stalo,“ řekl dnes agentuře Sapa policejní mluvčí. V této fázi vyšetřování odmítl potvrdit tvrzení tisku, že na soudce někdo vystřelil z jiného auta.

Nůž na poradě

Policie také vyšetřuje případ, kdy se v pondělí našel nůž v místnosti, kde se Krejčíř radil se svými právníky. Advokátka Annelene van den Heeverová tvrdí, že jen přinesla dort ke svým narozeninám a nechala nůž v krabici. „Co vše se mohlo stát, kdyby nůž někdo použil? Je to nebezpečná zbraň,“ řekl agentuře Sapa soudce Lamont. Připustil, že se obává o svou bezpečnost.

Krejčíř je v JAR ve vazbě od loňského listopadu kvůli obviněním z únosu a pokusu o vraždu bratra drogového kurýra, který měl údajně pro Krejčíře do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů, tedy přibližně 44 milionů korun. Kurýr i s drogami ale zmizel a Krejčíř ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř obvinění odmítá.