V lednu hledají práci hlavně číšníci a kuchaři, zjistil průzkum Annonce.cz

Číšník, ilustrační foto

Číšník, ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

V jakých profesích lidé nejčastěji shánějí práci? Podle statistik Annonce.cz v lednu 2014 čtvrtina lidí hledá práci v oblasti gastronomie, 13 procent v dopravě a desetina v administrativě. Poptávka po nové práci však stále výrazně převyšuje její nabídku, dodává inzertní portál.

„Převis zadané deklarované poptávky po práci nad nabídkou činil v druhém pololetí roku 2013 celých 31 procent. V lednu jsme největší rozdíl mohli vidět v sekci zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, kde se na jedno volné místo hlásí až pět uchazečů. Podobné to je i v kategorii administrativa. Zde na jednu nabídku práce čekají průměrně tři zájemci,“ uvedl produktový manažer Annonce.cz Petr Langer.

Lidé podle něj s hledáním nové práce opravdu nezaháleli. „První poptávku jsme zaznamenali již necelou hodinu po začátku nového roku,“ upozornil.

Obory s největší poptávkou pracovních míst (1. - 23. 1. 2014)
PořadíObor
1. Gastronomie
2. Doprava a logistika
3. Administrativa
4. Řemeslné práce
5. Služby
6. Obchod
7. Ochrana a ostraha
8. Dělnické profese
9. Stavebnictví
10. Bankovnictví a finanční služby

Zdroj: Annonce.cz

Langer letos očekává pozvolný pokles nezaměstnanosti. To ale podle něj souvisí s tím, jak bude politická reprezentace podporovat malé a střední podnikatele, kteří tvoří významnou část pracovních příležitostí a jsou velmi senzitivní na jakékoli daňové i legislativní změny. Podle nich totiž následně rozvrhují své personální náklady. Dále se bude rozvíjet trend bezplatných stáží, o které jeví velký zájem i úřady práce a jsou populární v celé Evropě, dodal.

Pracovní trh hlásí méně propouštění, více rekvalifikací
Podle nedávno vydaných čísel hlásí trh práce na začátek roku mírné oživení. Například v meziročním srovnání méně firem propustí méně lidí. Naopak více nezaměstnaných se vrací zpět do práce. Konkrétně v prosinci 2013 nahlásilo hromadné propouštění celkem 15 zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 901 jejich zaměstnanců. Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze. A v hlavním městě je i nejvyšší počet lidí, kteří přijdou o práci.