V obcích posílili nezávislí, KDU-ČSL a STAN, města ovládlo ANO

Vedení ANO

Vedení ANO Zdroj: ctk

Letošní komunální volby vyhráli nezávislí kandidáti a jejich sdružení, kteří obsadili více mandátů než při volbách v roce 2010. Ze sněmovních stran si podobně vedla KDU-ČSL, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a při své premiéře vládní hnutí ANO, které vyhrálo v polovině statutárních měst včetně Prahy. Mezi poražené patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila.

K obecním volbám podle konečných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na volebním webu, přišlo 44,46 procenta voličů. Je to o zhruba čtyři procentní body méně než před čtyřmi lety.

Nezávislí kandidáti obsadili v zastupitelstvech přes 41400 křesel, a to buď samostatně nebo v rámci koalic. V minulých volbách získali dohromady o tři tisícovky mandátů méně.

Ze sněmovních stran se na první příčku vyhoupli lidovci, kteří obhajovali na 3900 mandátů a získali jich i v rámci různých koalic o stovku více. Ještě vyššího přírůstku dosáhlo hnutí STAN, které si polepšilo o 140 na zhruba 2180 zastupitelů.

Lídr politické scény?

Hnutí ANO obsadilo v komunální premiéře na 1540 zastupitelských míst. Díky úspěchu ve městech tak dostálo pozici lídra politické scény. Druhé z nových sněmovních uskupení, hnutí Úsvit, při svém startu získalo jen šedesátku zastupitelů.

Sociální demokraté dokázali obhájit kolem 3800 křesel, o zhruba 860 přišli. Komunisté obsadili na 2550 křesel, ztratili jich sedm set. Nejhorší pád ovšem zažili občanští demokraté, kteří ze stran minulé obecní volby vyhráli, ale nyní skončili až na čtvrté příčce. Získali kolem 2350 zastupitelů, tedy méně než polovinu křesel, které měli po volbách v roce 2010.