V platech Českou poštu předběhly i obchodní řetězce, vysvětluje Metnar odvolání ředitele

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Profimedia

Ministr vnitra Lubomír Metnar vystoupil 1. března 2018 na briefingu v Praze k situaci na České poště
Ministr vnitra Lubomír Metnar vystoupil 1. března 2018 na briefingu v Praze k situaci na České poště
Babišův ministr vnitra Lubomír Metnar (vpravo) odvolal šéfa České pošty Martina Elkána.
4
Fotogalerie

Martin Elkán ve čtvrtek po čtyřech letech skončil v čele České pošty. Stalo se tak na základě rozhodnutí ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara (ANO) z minulého týdne. Metnar podle svých slov není spokojen s fungováním České pošty a jejích vyhlídkách. Jako velký problém zmiňuje také personální problémy spojené s příliš nízkými platy řadových pracovníků pošty.

Ve vedení pošty nahrazuje dočasně Elkána jeho dosavadní zástupce a ředitel divize poštovní provoz a logistika Vít Bukvic, oznámil Metnar na čtvrtečním tiskovém briefingu na Ministerstvu vnitra. V řádu několika týdnů však chce Metnar otevřít výběrové řízení na nového generálního ředitele. Doufá, že se do něj přihlásí co nejvíce odborníků.

Z nich pak hodlá vybrat toho, který předloží nejlepší vizi ohledně zlepšení fungování pošty, poskytování služeb a například i zlepšení podmínek řadových zaměstnanců. V České poště totiž podle něj panuje “sociální neklid”.

„Funguje tam děvět odborových organizací, které nejsou v souladu. Podívejme se, jak dlouho už řeší pošta personální nestabilitu. Ta pramení z toho, že lidé na řadových pozicích jsou finančně poddimenzování,” říká Metnar, podle nějž i za současného stavu a kondice ekonomiky obchodní řetězce daleko předběhly Českou poštu ve finančním ohodnocení svých zaměstnanců.

Metnar také vyslovil nespokojenost se současným neujasněným portfoliem služeb a produktů České pošty.

„Je tam celá řada produktů a všichni to známe, jak se objevovaly různí panáčci a plyšáci a co všechno pošta prodávala,“ říká ministr. „To je mimo portfolio obchodních aktivit, které by pošta měla poskytovat. Měla by mít jasně nadefinované činnosti a být tím posledním místem v odlehlých oblastech, kam občan přijde a může efektivně komunikovat se státem.” 

Dále plánuje podrobit důkladné analýze i systém takzvaných aliančních partnerů, tedy prodej finančních produktů na poště. Zaměstnanci si podle něj na nutnost poskytovat tyto služby stěžují kvůli tomu, že jim nezbývá tolik času na prioritní činnost pošty - tedy doručovací a zásilkové služby. V současnosti si prý není jistý, jaký dopad má poskytování těchto služeb na výsledek hospodaření České pošty.

Metnar si naopak pochvaluje projekt Pošta Partner, která převádí některé pobočky České pošty na soukromé partnery a to konkrétně v místech, kde sama není schopná jejich provoz udržet.

„Česko má v rámci střední Evropy nejhustší doručovací pobočkovou síť, cca 3 200 poboček. Podle regulátora, kterým je Český telekomunikační úřad, by Česká pošta měla mít 2 200 poboček, takže vidíte tu disproporci, která se pak promítá do nákladů pošty,” vysvětluje Metnar.

Sám končící ředitel Elkán se na čtvrteční briefing z neobjasněných důvodů nedostavil. Metnar ale tvrdí, že odvolání Elkána proběhlo dohodou a sám ředitel s ním z objektivních důvodů souhlasil.

Podle Metnara Elkán ve funkci úplně neselhal, ale nedokázal se vypořádat s některými problémy, které Česká pošta má. „Když před čtyřmi lety nastupoval, tak měl poměrně těžkou situaci. Prognózy hospodaření pošty byly katastrofické. Na ty úplně katastrofické scénáře nedošlo, ale situace není dobrá,” říká Metnar, podle nějž se s Elkánem rozcházeli zejména v názorech na budoucnost České pošty.