V Praze zhasly televizní obrazovky, žižkovský vysílač nevysílá

Žižkovský vysílač

Žižkovský vysílač Zdroj: Jiri Kotatko, Sedmicka

Žižkovský vysílač
Žižkovský vysílač
Žižkovský vysílač
Výměna anténního systému na žižkovském vysílači
5
Fotogalerie
Pražské televizní obrazovky se ponořily do digitální tmy. Žižkovský vysílač Praha-město, který šíří televizní signál, je dnes od šesti hodin ráno do tří hodin odpoledne kvůli plánované kontrole a údržbě mimo provoz. Část noci se museli Pražané obejít i bez rozhlasového vysílání.

„Výluka ve vysílání se bude týkat programů veřejnoprávního multiplexu 1 České televize, multiplexu 2 s programy televize Nova, Prima a Barrandov a multiplexu 3 s programy Prima Love, Prima ZOOM, Óčko a Šlágr TV. Výluka se týká i experimentálního vysílání v systému DVB-T2,“ informovaly České radiokomunikace. Televizní vysílání v metropoli dnes funguje pouze lidem, kteří přijímají signál konkurenčního vysílače Cukrák.

Kontrola přerušila od půlnoci do pěti hodin ráno také rozhlasové vysílání. Výluka se týkala například Českého rozhlasu (ČRo) Radiožurnálu, ČRo Vltavy a Reginy či vysílání Frekvence1, Rádia Impuls a Rádia City.

„Při plánované výluce bude provedena pravidelná kontrola vysílače, anténních systémů, údržba energetiky a vysílací technologie,“ vysvětlily České radiokomunikace. Podobnou výlukou žižkovský vysílač prošel loni v březnu.

Digitální televizní vysílání bylo spuštěno v systému DVB-T na území Prahy v roce 2000. Zemské analogové vysílání ČT1, Novy a Primy skončilo ze žižkovského vysílače v dubnu 2009.

: