V téměř všech městech už vznikly koalice, přání premiéra nenaplňují

Premiér Bohuslav Sobotka přijíždí na klimatický summit v Bruselu

Premiér Bohuslav Sobotka přijíždí na klimatický summit v Bruselu Zdroj: ctk

Až na několik výjimek, jako je Cheb, Tachov, Jindřichův Hradec, Třebíč, Znojmo nebo Uherské Hradiště, už mají ve všech větších městech o příštích primátorech, starostech a radních jasno. Otázkou zůstává, zda koalice poskládané z více subjektů než v minulosti vydrží celé čtyři roky. Přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby byly uzavírány svazky podle vládního vzoru, zřejmě vyslyší jen dvě ze třinácti krajských měst. Jednání pokračují ještě v Liberci a v Teplicích.

Vedoucí posty často neudržely dříve dominantní občanští a sociální demokraté. Například Mariánské Lázně bude řídit Vojtěch Franta z kandidátky Pirátů. Poměrně často se v podobných funkcích objeví také lídři dalších nových stran a hnutí, vedle místních uskupení to budou především členové ANO Andreje Babiše.

Hnutí ANO ve Frýdku-Místku jde nakonec do koalice s ČSSD
Původně se vítězné hnutí ANO na spolupráci domluvilo s lidovci a uskupením Naše město F-M, nakonec našlo společnou řeč s ČSSD. Dvojkoalice bude mít ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu převahu 27 křesel. Primátorem by se měl stát Radim Vrbata (ANO). „Původní dohoda s hnutím Naše město a KDU-ČSL měla omezenou platnost do 26. října, dále jsme ji neprodloužili a na základě našich dalších jednání jsme dospěli k závěru, že nejvhodnější koaliční partner pro realizaci našeho volebního programu bude ČSSD,“ uvedl Vrbata.

I když se ještě zdaleka ne všude mohou chlubit podepsanými koaličními smlouvami, na příštím uspořádání se dohodly partaje ve 24 ze 26 statutárních měst. Vyjednává se ještě v Liberci, kde se teprve v pondělí poprvé sešli na společném jednání zástupci ANO, Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09.

Spojenectví proti Kuberovi

Jasno není ani v Teplicích. Některým stranám zůstává trnem v oku dlouholetý primátor Jaroslav Kubera, pod jehož vedením občanští demokraté v tomto lázeňském městě znovu zvítězili. Doposud to tam vypadá na spojenectví Volby pro Teplice, hnutí ANO, TOP 09 a sociální demokracie.

Jedním z posledních velkých měst, kde už byla dohodnuta povolební spolupráce, jsou České Budějovice. Na řízení a správě jihočeské metropole se dohodlo hnutí ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL.
Kromě Prahy a Brna obsadí babišovci primátorské křeslo ještě ve dvou krajských městech. Ústí nad Labem ovládnou s hnutím PRO! Ústí a šéfem magistrátu bude zřejmě Josef Zikmund. V Pardubicích se babišovci dohodli s ČSSD, TOP 09 a lidovci.

Koalici v Táboře rozšíří hnutí ANO
Hnutí ANO se stane se součástí už dříve domluveného uskupení vítězného Tábora 2020, ČSSD a Jinak! Koalice tím pádem obsadí v zastupitelstvu 19 křesel ze 27. Hnutí ANO by se mělo podílet na řízení města mimo jiné tím, že získá dvě místa v devítičlenné radě.

Ve městech s dojednanými koalicemi i obsazením rad mohou svolání ustavujících jednání zastupitelstev ještě odsunout stížnosti na volby, které do minulého pátku přijímaly krajské soudy. Sešly se jich téměř dvě stovky. Některé už byly odmítnuty z formálních důvodů, když mimo jiné neměly elektronický podpis. Rekordní počet žalob v letošním roce přijal ostravský krajský soud.