V Unhošti a Brandýse se utkají generálové

Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Letošní komunální volby se možná zapíší do historie. A pokud ne celorepublikově, určitě ve středních Čechách. Na kandidátních listinách se tam sešli čtyři vysloužilí generálové, z toho dva exnáčelníci generálního štábu a bývalý ministr obrany v Nečasově a Rusnokově. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Pod praporem uskupení ANO pro Unhošť – sdružení nezávislých kandidátů se jako jeho dvanáctka a pětka ucházejí o hlasy voličů generálové Vladimír Halenka a František Hrabal. Prvně jmenovaný vede sekci logistiky ministerstva obrany, u Hrabalova jména stojí generálporučík ve výslužbě.

Ještě výše to v armádě dotáhli Jiří Nekvasil a Vlastimil Picek, kteří kandidují v souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Oba stáli v čele generálního štábu a Picek šéfoval i celému rezortu. Nekvasil je dvojka na kandidátce TOP 09, Picek vede volebního nováčka, hnutí Podpora občanů.

Zkušený versus nezkušený

Zatímco Nekvasil už má jako místostarosta s komunální politikou zkušenosti, Picek se o hlasy voličů uchází poprvé. Po jmenování Sobotkova kabinetu si ho prezident Miloš Zeman vzal na Hrad jako poradce. Picek v regionálním tisku Nekvasila nešetří. Za jeden z klíčových problémů označil váznoucí komunikaci radnice s občany. „To se musí neprodleně změnit. Chceme co nejotevřenější diskuzi za využití všech informačních technologií jako jsou on-line přenosy z jednání radnice, všechny smlouvy přehledně na webu a podobně,“ slibuje Picek.

Čtveřice má pestrou minulost. Například Hrabal byl zapleten do podle všeho vykonstruované špionážní aféry známé jako „česká Mata Hari“ a musel spolu s dalšími dvěma vysoce postavenými funkcionáři z armády odejít. A Nekvasil čelil kritice kvůli některým armádním zakázkám.

Bývalí vojáci se v Česku do politiky nehrnou. Výjimkou je exnáčelník generálního štábu Jiří Šedivý, který se neúspěšně ucházel o post europoslance. Armádní generál se politicky angažuje dodnes, v posledních měsících se například podílel na dohodě koaličních stran o postupném zvyšování armádního rozpočtu. Vojenskou kariéru absolvoval rovněž Jaroslav Tvrdík, někdejší ministr obrany, pozdější šéf Českých aerolinií a volební manažer ČSSD v éře Jiřího Paroubka.