V úterý se rozhodne o vrchním státním zástupci Rampulovi

Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula Zdroj: CTK

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý vnese jasno do otázky, kdo dále povede Vrchní státní zastupitelství v Praze. Soudci rozhodnou o kasační stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), jenž loni z vedení zastupitelství odvolal Vlastimila Rampulu. Pospíšilovo rozhodnutí ale zrušil Městský soud v Praze. Kritizovaný Rampula se poté vrátil zpět do funkce.

Podle městského soudu neprokázalo, že by vrchní státní zástupce závažně porušil své povinnosti. Soud poukazoval také na nedostatečné odůvodnění návrhu na odvolání. Pospíšil s tímto hodnocením nesouhlasil, proto podal kasační stížnost. Jako soudce zpravodaj ji má na starosti předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Senát se k rozhodnutí sejde v úterý, výsledek oznámí téhož dne, řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová. Pokud Nejvyšší správní soud kasační stížnosti vyhoví a zruší rozhodnutí městského soudu, Rampula bude muset znovu odejít z funkce.

Návrh na odvolání Rampuly podal loni v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pospíšil Rampulu odvolal v říjnu. Rampula pak podal správní žalobu, jíž pražský městský soud v únoru vyhověl a vrátil Rampulu do funkce. V mezičase řídil vrchní státní zastupitelství Stanislav Mečl.

V březnu dal Zeman ministru spravedlnosti druhý návrh na odvolání Rampuly. Argumentaci doplnil o dva nové body: průtahy při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné a zveřejnění videozáznamu z policejní akce v kanceláři náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Ministerstvo ale s dalším postupem čeká na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o kasační stížnosti.

O Rampulovi se v minulosti opakovaně hovořilo v souvislosti s údajným brzděním vyšetřování nebo „zametáním“ některých politicky citlivých kauz. Rampula taková podezření vždy popíral.