Václav Klaus viní z ukrajinské krize Západ

Václav Klaus představil svou novou knihu

Václav Klaus představil svou novou knihu Zdroj: ctk

Postavit Ukrajinu před volbu východní nebo západní orientace znamená její rozbití, míní Institut Václava Klause. Poukazuje na to, že Ukrajina je do značné míry umělým celkem, který zůstal v mnohých ohledech závislý na Rusku.

Krizi na Ukrajině pomohl rozběhnout Západ; ve skutečnosti si ji ale nepřeje a její důsledky není ochoten nést, uvádí se ve stanovisku, které sepsali bývalý prezident Klaus a ředitel institutu Jiří Weigl.

I vzhledem k historickému vývoji mají podle nich obyvatelé Ukrajiny rozdílné představy o budoucnosti země. Klaus a Weigl také upozorňují na to, že pro Rusko je Ukrajina více než nejbližší zahraničí, jde o kolébku jeho státnosti a kultury, domov desítek milionů Rusů.

„V této situaci představa některých lidí v Evropě, a zdá se i předních představitelů EU, reprezentantů dnešní České republiky a hlavně politických aktivistů, že je možné připustit střet o orientaci Ukrajiny a vést boj o její směřování na Západ či Východ, ignoruje realitu,“ stojí ve stanovisku. Klaus a Weigl v této souvislosti varují před neřešitelným konfliktem, který může skončit tragédií.

Je podle nich nezodpovědností Západu „živit ambice a iluze radikálů ze západu Ukrajiny, že skutečně existuje volba mezi Východem a Západem a že EU a USA jsou schopny Ukrajinu jako celek v jejím západním směřování nejen podpořit, ale i dlouhodobě zajistit“.

„Postavit Ukrajinu před volbu - Východ nebo Západ, znamená ji rozbít. To se, zdá se, bohužel děje,“ píšou Klaus a Weigl. Soudí, že nové volby problém Ukrajiny nevyřeší.

Krvavé srážky mezi opozičními demonstranty a policií si od úterý v centru Kyjeva vyžádaly desítky mrtvých a stovky zraněných.