Valachová: S prezidentem jsme se k profesorům nedostali, témata určoval on

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: ctk

V otázce procedury jmenování nových profesorů nenastal žádný posun ani po víkendovém jednání ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Ministryně má za to, že prezident by si měl svou kompetenci ponechat.

Podle Valachové se nyní o problému ani nejednalo, témata určoval prezident. Debata se vedla o změnách v oblasti sportu, o problematice technického vzdělávání i o společném vzdělávání za přítomnosti šéfa Asociace školských poradenských zařízení.

„Co se týká oněch tří nejmenovaných profesorů, zůstává situace stále stejná. Z mého pohledu by neměl být podpořen ani jeden z pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně a pan prezident by si měl svou kompetenci ponechat a také ji, samozřejmě, realizovat,“ řekla dnes Valachová při návštěvě Vysočiny v Jihlavě.

Žaloba prezidenta

Prezident dlouhodobě odmítá jmenovat profesory Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Vyčítá jim vážné prohřešky z minulosti. Dotčení na Zemana loni v listopadu podali žaloby a chtějí, aby mu jmenování uložil soud. Společně s Univerzitou Karlovou a Vysokou školou ekonomickou, kde absolvovali jmenovací řízení, zastávají názor, že splnili veškeré zákonné podmínky. Na jmenování profesorem tak ze svého pohledu mají právní nárok.

K novele zákona o vysokých školách, kterou projednává Sněmovna, se sešlo několik návrhů na změnu procedury jmenování profesorů. Vládní předloha ponechává prakticky současnou podobu, což preferuje i ministryně. Exministr školství Petr Fiala (ODS) navrhl, aby profesory jmenoval rektor podobně jako docenty. Na stole je také možnost, aby jmenoval prezident a v případě jeho nečinnosti by se kandidáti po 60 dnech stali profesory ze zákona. Tu by přivítali rektoři, ale odmítá ji Valachová a jako reakci na tuto myšlenku nechala předložit návrh, aby profesory jmenoval ministr školství.