Vánoční nákupní mánie a nemoci vrhají Čechy do dluhové spirály

..

.. Zdroj: pujcka.co

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Ačkoliv se dlouhodobě schopnost Čechů splácet dluhy zlepšuje, vánoční mánie spojená s nákupy dárků nadále způsobuje řadě lidí významné finanční potíže. Významná část dlužníků má potíže se splácením dluhů zhruba do dvou až čtyř měsíců po konci svátků.

Analýza společnosti M.B.A. Finance zkoumala data o 540 tisících dlužníků. Řada domácností se před svátky zadluží, většinou si vezmou půjčku do 30 tisíc korun, a následně se dostanou do problémů se splácením kvůli výpadku pravidelných příjmů.

„Počátky problémů se splácením u významného počtu dlužníků nápadně kolidují s obdobím pravidelných chřipkových epidemií, kdy na dva týdny onemocní třeba i celá rodina a příjmy domácnosti najednou klesnou i na méně než polovinu,“ říká Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A.

„Pokud nemají finanční rezervu, snadno spadnou do dluhové spirály. Dárky na dluh se nakonec mohou stát pastí, která dlužníky skřípne na několik let,“ dodává.

Mezi hlavními důvody neschopnosti hradit své finanční závazky dlužníci uvádějí právě zdravotní problémy, špatné finanční plánování a neočekávané výdaje.

„Když zjistí, že na nemocenské dostanou sotva polovinu svého platu a stěží tak zaplatí za nájem a pravidelné služby, je to pro mnoho rodin šok. Bez finanční rezervy domácnosti vykolejí mimořádné bezodkladné výdaje,“ vysvětluje Zetek.

Češi dluží po splatnosti za služby spojené s provozem a financováním domácnosti v průměru 7422 korun. Dluhy spojené s provozem a financováním domácnosti nezvládají splácet hlavně dlužníci z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje. Naopak nejméně se do problémů se splácením dluhů dostávají lidé ze Zlínska, Vysočiny a Olomouckého kraje.