Vávra Hudečka nesesadil, pražskou kandidátku TOP 09 povede primátor

Pražský primátor Tomáš Hudeček

Pražský primátor Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Anna Vackova

Lídrem kandidátky TOP 09 pro obecní volby v Praze zůstane primátor Tomáš Hudeček, potvrdil dnes krajský výbor strany. Část členů žádala jeho stažení z kandidátky kvůli obžalobě v kauze opencard, Hudeček nakonec svou nominaci těsně obhájil. Primátorův stranický oponent Jiří Vávra se nakonec nedostal ani na kandidátku.

Výbor se rozhodoval mezi Vávrovou a Hudečkovou kandidátkou. Na druhém místě kandidátky je za Hudečkem jeho náměstek Jiří Nouza a na třetím radní Martin Dlouhý. Čtvrté místo obsadila radní Eva Vorlíčková a na pátém je nestraník, bývalý hokejový brankář a pražský zastupitel Petr Bříza. Ten v roce 2010 kandidoval jako nezávislý na kandidátce ODS.

Do první desítky se dostali ještě další dva členové pražské městské rady - Lukáš Manhart, který je na devátém místě, a primátorův náměstek Václav Novotný na místě šestém. Sedmá pozice patří zastupiteli Albertu Kubištovi, osmá starostce Prahy 3 Vladislavě Hujové a desátá zastupitelce Monice Krobové Hášové. Vorlíčková, Manhart a Novotný jsou společně s Hudečkem obžalováni v kauze opencard.

Za Hudečka a obžalované radní se už v pátek postavilo vedení strany v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem. Také to podle některých členů pomohlo Hudečkovi prosadit jeho verzi kandidátky. Původně členové strany očekávali, že by jednání mohlo být komplikované a dlouhé, mluvilo se dokonce o tom, že by se protáhlo do pondělí. „Nakonec to bylo vcelku rychlé,“ uvedl jeden z členů pražské TOP 09.

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřely ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce ale vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne sama s podporou ČSSD.

Podzimní volby se budou konat na začátku října. Svého lídra už vybrala ODS, bude jím exprimátor Bohuslav Svoboda, ČSSD povede ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík a trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN předseda zelených v Praze Petr Štěpánek.