Věci veřejné vládě klid nedají, zpovídat se bude za loterie

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Věci veřejné dnes opět rozčeřily politické vody. Podaly trestní oznámení na členy vlády Petra Nečase kvůli porušování zákona o loterijích. Oznámení se týká členů vlády, kteří loni v květnu hlasovali pro zrušení březnového usnesení vlády o povolování hracích automatů a omezení výše sázek a proher u interaktivních videoloterijních terminálů.

I přes připomínky ombudsmana vláda nakonec rozhodla o tom, že ministerstvo financí nemusí omezovat výše sázek a proher. Novináře o novém trestním oznámení na briefingu před brněnským Nejvyšším státním zastupitelstvím informoval předseda VV Vít Bárta.

Zákon povoluje maximální sázku 50 korun a nejvyšší hodinovou prohru 10 tisíc korun. Vláda přesto toleruje u videoloterijních terminálů sázku až tisíc korun a prohru 252 tisíc korun. „Je jasné, že vysoké sázky a prohry způsobují exekuce a množství životních tragédií,“ zdůraznil Bárta.

Ústavní soud navíc v roce 2011 konstatoval, že mezi výherními automaty a vidoeloterijními terminály je vizuální podobnost a účelová shoda, tudíž neexistuje důvod k rozdílným podmínkám pro provozování těchto zařízení.