Velké kauzy: amnestie již zastavila stíhání 757 lidí

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Přes čtyři stovky vleklých, zejména majetkových případů již zastavila novoroční amnestie. Rozhodnutí se týkalo i některých rozsáhlých hospodářských kauz - například Progres Invest a H-System - s miliardovými škodami. Tyto a další případy nyní na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přezkoumá ještě Nejvyšší soud.

Soudci a státní zástupci zastavili do konce března na základě novoroční amnestie vyhlášené bývalým prezidentem Václavem Klausem trestní stíhání 757 lidí v 415 kauzách. Od poloviny února se počet zastavených případů zvýšil o 88, uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Aboliční článek je považován za nejkontroverznější část amnestie bývalé hlavy státu. Zrušil obvinění starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici. Rozhodnutí se tak týkalo také některých rozsáhlých hospodářských kauz - například Progres Invest a H-System - s miliardovými škodami. Tyto a další případy nyní na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přezkoumá ještě Nejvyšší soud.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Žalobci zastavili v přípravném řízení do 29. března 260 případů, ve kterých vystupovalo 327 obviněných. Soudy pak zrušily stíhání v dalších 155 kauzách, v nichž figurovalo 385 lidí. Celkem 19 obviněných či obžalovaných bylo z trestních případů spadajících do působnosti vrchních státních zastupitelství, tedy z kauz se škodou způsobenou státu či institucím vyšší než 150 milionů korun.

„Bližším rozborem bylo zjištěno, že 50 procent věcí se týkalo trestných činů proti majetku, 12 procent věcí tvořily trestné činy hospodářské, deset procent věcí trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných a 12 procent věcí se týkalo trestných činů proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství,“ uvedla Markusová.

Mluvčí dodala, že údaje jsou pouze předběžné. I v dalších měsících se budou soudci a žalobci zabývat dalšími případy, na které se vztahuje amnestie. Z českých věznic bylo v důsledku amnestie propuštěno zhruba šest a půl tisíce odsouzených. Plošná milost se vztahuje také na desítky nepodmíněných a alternativních trestů.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie: