Velký návrat: Šlouf povede kandidátku pražských zemanovců

Miroslav Šlouf

Miroslav Šlouf Zdroj: ctk

Do předčasných voleb povede Stranu práv občanů – zemanovce Miroslav Šlouf. Lobbista, který byl během působení prezidenta Miloše Zemana v čele vlády šéfem jeho poradců, kyl zvolen na mimořádné krajské konferenci strany.

Šlouf se stáhl do ústraní na začátku roku po zvolení Zemana prezidentem, je přitom považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova volebního úspěchu. Zeman nedávno uvedl, že Šlouf v jeho volebním týmu skončil, protože si vymýšlel.

Dvojkou na kandidátce SPOZ v Praze je vysokoškolský pedagog Vladimír Hönig, který ve sněmovních volbách v roce 2010 kandidátku vedl. Před prezidentskými volbami byl Šlouf šéfem pražské organizace SPOZ, funkci ale neobhajoval.

Šlouf byl počátkem roku 2008 jedním ze zakladatelů sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit expremiéra do politického života. Sdružení se nakonec přetvořilo ve SPOZ, která v minulých sněmovních volbách získala téměř pět procent hlasů. Šlouf o vstup do Parlamentu usiloval již předtím, v roce 2000 neúspěšně kandidoval na Chrudimsku do Senátu.

Proti Šloufovi budou v Praze ve volbách jako lídři kandidátek stát předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nebo za ČSSD šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Kandidátku komunistů vede šéfka pražské stranické organizace Marta Semelová, lidovců bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman. Volebním lídrem hnutí ANO 2011 je v metropoli jeho šéf Andrej Babiš a zelených předseda strany Ondřej Liška.