Většina malých obcí si polepší. Velká města přijdou o miliardu

Petr Gazdík, TOP 09

Petr Gazdík, TOP 09 Zdroj: ctk

Šéf hnutí Starostové Petr Gazdík může hovořit o úspěchu, po dvou letech jednání je na stole kompromisní návrh zákona o novém rozpočtovém určení daní, na němž se TOP 09 dohodla s ODS. Vláda by ho měla schválit ve středu.

„Jednali jsme spolu s ministrem financí i s ČSSD, neměli by k tomu mít zásadní výhrady. Norma musí stabilní, obce a města podle ní budou plánovat své rozpočty,“ řekl serveru E15.cz Gazdík. Dohodu následně potvrdil i předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Podle dohodnutého modelu si nejvíce polepší obce od jednoho tisíce do pěti tisíc obyvatel, naopak čtyři velká města - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - nepřijdou o původně navrhovaných pět miliard korun, ale o 1,1 miliardu.

„Důvodem je například to, že nový loterijní zákon přinese státnímu i obecním rozpočtům více peněz než ministerstvo financí předpokládalo. Také se podařilo nalézt další jednu miliardu z národních dotačních titulů,“ vysvětlil Gazdík ústupek Starostů z dříve požadovaných pěti miliard.

Praha by podle kompromisu, k němuž došly ODS a TOP 09, měla přijít ročně o 650 milionů, Brno o 203 milionů, Ostrava o 158 milionů a Plzeň o 90 milionů.

„Považuji to za rozumný kompromis, který jsme hledali poměrně dlouho. ODS je schopna ho podpořit v Poslanecké sněmovně. Pokud se podaří prosadit zkrácení lhůty pro projednávání, norma bude schválena na příští červnové schůzi,“ konstatoval Stanjura.

Zatímco menší obce nyní dostávaly na obyvatele necelých 7000 korun, nově budou mít nárok na 9000 až 9200 korun. Výjimku bude tvořit zhruba 380 obcí jako je například Modrava, která má málo obyvatel, ale rozsáhlá katastrální území. „I tady bylo dosaženo podle mého názoru dobrého kompromisu. Modrava a další obce do dvou stovek obyvatel si o něco pohorší,“ dodal Gazdík.

Šéf Starostů podobně jako Stanjura očekává, že Poslanecká sněmovna schválí normu ještě na své červnové schůzi, nejpozději v září by ji pak mohl odhlasovat Senát a následně připojit svůj podpis prezident. Zákon by tak začal platit od ledna 2013.

Nová pravidla pro rozpočtové určení daní, která by posílila příjmy menších obcí, je jednou z priorit kabinetu Petra Nečase (ODS). ODS ale loni odmítla návrh zákona z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) mimo jiné proto, že podle občanských demokratů příliš poškozoval čtyři největší města, z nichž tři jsou metropolitní aglomerace s celostátním významem. Například pražské metro neslouží jen Pražanům, ale mimo jiné i lidem ze Středočeského kraje, kteří v hlavním městě pracují. Nyní Praha, Brno, Ostrava a Plzeň dostávají zhruba 4,5krát více na jednoho obyvatele než nejmenší obce. Právě tento poměr hnutí Starostové kritizuje už několik let.