Většina úředníků je zkorumpovaná, myslí si Češi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká společnost vnímá braní úplatků jako velmi rozšířený jev. Zhruba tři čtvrtiny Čechů věří, že do korupce je zapojena většina nebo téměř všichni veřejní činitelé. Za nejvíce zkorumpované instituce považují občané politické strany a ministerstva. Vyplývá to z průzkumu, který v březnu uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Názor, že většina nebo všichni veřejní činitelé jsou zkorumpovaní, sdílí celkem 73 procent respondentů. Přibližně pětina dotázaných (19 procent) se domnívá, že zkorumpována je méně než polovina těchto činitelů. Korupce je „spíše výjimkou“ podle čtyř respondentů ze sta. Zbytek účastníků průzkumu nevěděl, jak na otázku odpovědět. Ve srovnání s průzkumem, který CVVM provedlo loni, se pohled společnosti na rozšířenost korupce příliš nezměnil.

O tom, že zkorumpována je méně než polovina veřejných činitelů, jsou častěji přesvědčeni lidé s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním, dále lidé s dobrou životní úrovní své domácnosti a vyhranění příznivci pravice, zvláště voliči TOP 09. Vyhranění sympatizanti s levicí, obzvlášť s KSČM, naopak častěji mají za to, že do korupce jsou zapojeni téměř všichni veřejní činitelé.

Jako instituce s vysokou mírou korupce označili respondenti vedle politických stran a ministerstev také stavební úřady. Příznivěji jsou z hlediska možné zkorumpovanosti vnímány školní instituce, banky, peněžní ústavy a obecní úřady.

Kde se podle Čechů vyskytuje korupce:Kde se podle Čechů vyskytuje korupceKde se podle Čechů vyskytuje korupce | CVVM

Korupce hrozí dominem bankrotů, říká Petr Hutla