Visegrád: Omezení volného pohybu kvůli Británii neschválíme

Schengenský prostor, ilustrační foto

Schengenský prostor, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Země visegrádské skupiny (V4), tedy Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko nepodpoří žádnou dohodu mezi Evropskou unií a Velkou Británií, která by byla diskriminační, či omezovala volný pohyb. Ve společném prohlášení to dnes uvedly země V4 krátce poté, co s jejich premiéry jednal jejich britský kolega David Cameron.

Politici se v Bruselu sešli těsně před summitem EU, na němž bude jedním z hlavních bodů Cameronem prosazované nové dojednání vztahů mezi Velkou Británií a EU před zamýšleným britským referendem o setrvání v unii.

Dnes u večeře to bude poprvé, co budou o tématu společně jednat všichni premiéři či prezidenti zemí unie. Cameron a jeho tým dosud dávali přednost dvoustranným diskusím. Jak při příchodu na summit upozornil jeho předseda Donald Tusk, velmi problematický zůstává po dosavadních konzultacích jen poslední, čtvrtý „koš“ Cameronových požadavků. Týká se možnosti omezit britské sociální benefity pro občany z jiných zemí Evropské unie.

Základní hodnota

„Vzhledem k tomu, že země visegrádské skupiny považují volný pohyb za jednu ze základních hodnot Evropské unie, návrhy v této oblasti pro nás zůstávají nejcitlivější otázkou,“ upozornili premiéři V4.

Cameron počátkem listopadu v dopise Tuskovi formuloval, co přesně je v zájmu Londýna třeba dojednat. Novou definici vztahů s EU slíbil voličům před tím, než do konce roku 2017 vypíše referendum. Diplomaté dávají najevo, že tři oblasti jsou řešitelné, byť někdy zřejmě s problémy. Jde o věci jako ochrana zemí mimo eurozónu, dohoda o posilování konkurenceschopnosti unie i snaha, aby se Londýna netýkal závazek „stále těsnější unie“, který vyplývá z unijních smluv.

Visegrád a naše východní banda