Vitásková bude kandidovat do senátu za Úsvit, o imunitu jí prý nejde

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková bude letos na podzim kandidovat do Senátu jako nestraník za hnutí Úsvit - Národní koalice. O senátorské křeslo se bude ucházet v obvodu Ostrava-město. Oznámila to na dnešní tiskové konferenci Úsvitu ve Sněmovně. V případě svého zvolení je připravena ukončit své působení v čele ERÚ.

Vitáskovou už dříve poslal Krajský soud v Brně na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Vitásková vinu popírá a celou kauzu považuje za vykonstruovanou. Rozsudek není pravomocný.

Vitásková dnes řekla, že ji senátorská imunita nezajímá, protože nic nezákonného neprovedla. „V žádném případě nebudu žádat Senát, aby mě nevydal,“ prohlásila. Ujistila, že pokud bude zvolena, bude postupovat tak, jak zákon předsedovi ERÚ ukládá.

Řekla, že je ochotna předčasně ukončit svůj mandát. Podle energetického zákona je funkce předsedy ERÚ neslučitelná s funkcí poslance, senátora, soudce, státního zástupce, člena vlády nebo jinou funkcí ve veřejné správě nebo s členstvím v politické straně nebo politickém hnutí. Vitásková také řekla, že do politické strany vstoupit nemíní.

„Paní předsedkyně Alena Vitásková nepatří do kriminálu, ale do Senátu,“ prohlásil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský. Řekl také, že Úsvit ctí presumpci neviny.

Vitásková také řekla, že se jako předsedkyně ERÚ setkává s útoky a metodami, které nejsou přijatelné pro demokratické zřízení. „Paralelní struktury, zasahující nejen do energetiky, ochromují řízení státu, ochromují demokracii. Střetla jsem se se zlem,“ prohlásila. „Udělám vše pro to, aby nás zlo nezadupalo do země,“ dodala. „Miluji tento region, miluji občany, kteří v něm žijí,“ pronesla na adresu Ostravska.

V Ostravě budou o přízeň voličů bojovat vedle Vitáskové například bývalý zástupce ředitele ostravské policie Josef Pravda (ČSSD), ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra, který bude společným kandidátem ODS a TOP 09, náměstek hejtmana Ivan Strachoň (KSČM), někdejší ředitel České televize v Ostravě Ilja Racek (KDU-ČSL), starostka Liana Janáčková (Nezávislí) a knihkupec a bývalý ostravský zastupitel Jan Becher (Česká pirátská strana).