Vitásková se chce bránit trestnímu stíhání, podala stížnost

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková Zdroj: ctk

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková podala stížnost proti zahájení trestního stíhání ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Protikorupční policie obvinila Vitáskovou v pondělí kvůli jmenování někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní úřadu.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka webu dále řekl, že Vitásková si nechá od státu přidělit právníka, nechce ho totiž platit. „Paní předsedkyně vychází z názoru, že kdykoliv otevře dveře, tak se za nimi objeví policista s nějakým trestním stíháním a že nemůže celý svůj plat dávat právníkům, tak nechť to platí stát,“ uvedl mluvčí.

Lidovky ale upozorňují, že na levnějšího nebo dokonce bezplatného právníka nemá Vitásková automatický nárok. V přípravném řízení o něm totiž rozhoduje soudce nebo předseda senátu. Každá situace se navíc posuzuje individuálně.

Vitásková jmenovala Veseckou místopředsedkyní loni 4. listopadu. Podle závěrů kriminalistů tak ale učinila v rozporu s energetickým zákonem, neboť Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ. V zákoně se uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. ERÚ i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou.

Chvojka v pondělí uvedl, že kvůli změnám na úřadě spojených se služebním zákonem již Vesecká jako místopředsedkyně úřadu nefiguruje, byla odvolána na konci června. Nadále ale pracuje v legislativně správní sekci úřadu, její přesnou pozici ale mluvčí nespecifikoval.