Vítek nemá nárok na 412 milionů od státu, potvrdil odvolací soud

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Miliardář Radovan Vítek nedostane 412 milionů korun s úroky, které požadoval od státu v souvislosti se svým zastaveným trestním stíháním. Odvolací senát pražského městského soudu v úterý potvrdil dubnový rozsudek, který Vítkovu žalobu zamítl. Podnikatel tvrdil, že kvůli zablokování svého majetku státním zastupitelstvím nemohl splnit obchodní závazek a musel následně zaplatit vysokou smluvní pokutu. Podle justice si však za škodu může sám.

Vítek poukazoval na to, že v srpnu 2004 uzavřel smlouvu o převodu pozemků se společností The Marketplace, ve které byla stanovena smluvní pokuta 300 milionů korun. O měsíc později byl obviněn pro přípravu obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku a putoval na několik týdnů do vazby. Státní zastupitelství zároveň zajistilo veškerý jeho majetek a zakázalo mu s ním nakládat. Podnikatel uváděl, že kvůli tomu nemohl svůj závazek splnit a následně musel zaplatit celkem 412 milionů firmě, které The Marketplace svou pohledávku postoupila.

Vítek, jehož trestní stíhání soudy zastavily koncem září 2005, částku vymáhal po státu prostřednictvím ministerstva spravedlnosti. Odvolací soud dnes ale konstatoval, že na ni nemá nárok, protože orgánům činným v trestním řízení před deseti lety neoznámil, že mu zablokováním majetku může vzniknout škoda. „Žalobce (Vítek), ač byl vyzván, aby sdělil, zda má k jeho majetku nárok třetí osoba, a poučen o možných následcích, toto nesdělil,“ uvedla předsedkyně senátu Jana Knotková.

Chyba právníka

Dodala, že smlouvu se společností The Marketplace uzavíral za Vítka tentýž právník, který ho poté zastupoval v trestním řízení a který orgánům činným v trestním řízení odpovídal i na usnesení o zajištění majetku. V době zablokování majetku tedy musel o uzavřené smlouvě vědět, a přesto se o ní nezmínil.

Vítkovou žalobou se nejprve zabýval Obvodní soud pro Prahu 2, který v dubnu dospěl k závěru, že podnikatelův nárok je promlčený. Proto vůbec neřešil věcnou stránkou sporu a miliardářovu žalobu zamítl. Podnikatel se odvolal a pražský městský soud mu dnes dal zapravdu v tom, že věc promlčená není. Peníze mu ale stejně nepřiznal. Návrh Vítkova právníka Tomáše Rybáře, aby soud předvolal a vyslechl přímo jeho klienta, senát po poradě zamítl s tím, že to není potřeba.

Žalované ministerstvo spravedlnosti v minulosti argumentovalo i tím, že Vítek nevýhodnou smlouvu uzavřel záměrně, protože věděl, že proti němu bude záhy zahájeno trestní stíhání.