Vláda chce zvýhodnit velké rodiny

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: CTK

Michaela Marksová Tominová
Zleva ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová na schůzi vlády 28. ledna v Praze.
Slavnostní ceremoniál k zahájení výroby nového vozu Hyundai Tucson, 23. června v Nošovicích. Na snímku zleva jsou premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.
4
Fotogalerie

Rodiče, kteří vychovávají více dětí, by měli platit nižší sociální pojištění, aniž by se měnil vyměřovací základ pro jejich budoucí důchod. Návrh by dnes měla projednat vláda.

Michaela Marksová (ČSSD) chce na poslední chvíli předložit vládě i sněmovně návrh zákona, který by odstupňoval sociální odvody podle počtu potomků. Výhodu by přinesl pro 730 tisíc rodičů, kteří vychovávají dvě a více dětí. Podle principu čím víc dětí, tím nižší platby na důchod. Například rodinám se čtyřmi dětmi by se mohlo pojistné snížit až o 6,5 procenta. I když by si odvod mohl snížit jen jeden z rodičů, taková domácnost by ušetřila přes dva tisíce korun měsíčně.

„Lidé, kteří mají děti, dnes finančně táhnou budoucí generaci. K dispozici přitom mají mnohem méně peněz než třeba lidé, kteří se rozhodnou potomky nemít nebo je prostě nemají,“ apelovala už jednou na vládní kolegy při obhajobě předlohy ministryně práce a sociálních věcí. Pro bezdětné a rodiče jednoho dítěte by se podle návrhu nic neměnilo. Rodiče dvou dětí by ušetřili 1,5 procenta z hrubé mzdy a rodiče tří dětí čtyři procenta.

Projednávání návrhu kabinet kvůli odporu hnutí ANO přerušil před třemi měsíci. Teď se ho ministryně pokusí na poslední chvíli protlačit. Spěchá, premiér Bohuslav Sobotka vyzval členy vlády, ať poslední předlohy zákonů předloží do konce března, aby je dolní komora parlamentu stihla projednat ještě v tomto volebním období.

Marksová je proto odhodlaná prosadit návrh i přes odpor hnutí ANO, ve vládě by jí mohli pomoci přehlasovat ministry Babišova hnutí lidovci. Pokud předloha o snížení sociálního pojištění pro vícečlenné rodiny skutečně poputuje do sněmovny, bude to s jejím schvalováním složitější. Proti návrhu je nejen ANO, ale také pravicová opozice.

Třeba ODS podle předsedy poslaneckého klubu strany Zbyňka Stanjury preferuje podporu rodin formou daňových úlev či daňových bonusů, nikoli prostřednictvím snižování sociálního pojištění. Na plán ministerstva práce se příliš příznivě nedívají například ani komunisté. Vadí jim, že by stát kvůli nižším odvodům rodin přišel ročně o téměř čtyři miliardy.

Ministryně Marksová dnes v kabinetu předloží i návrh zákona o zálohovaném výživném. Tento její záměr ministři smetli ze stolu už dvakrát. K prosazení zákona se přitom ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly v koaliční smlouvě.

Návrh ministryně vláda shchválila. "Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách. Počítá se silnější podporou rodin s třemi a více dětmi, zvýší příspěvek na péči ve čtvrtém stupni," uvedl vládní mluvčí Ayrer. Vláda rovněž schválila zákon o zálohovaném výživném.