Vláda dala souhlas k miliardovému tendru na leteckou záchranku

Letecká záchranná služba DSA

Letecká záchranná služba DSA Zdroj: Jan Stanek, www.zachrannasluzba.cz

Ministerstvo zdravotnictví může vypsat tendr na zajištění letecké záchranné služby v šesti regionech. Po několika odkladech se na podmínkách soutěže shodla vláda. Ve čtyřech zbývajících regionech bude službu zajišťovat armáda a policie, řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Hodnotu zakázky ministerstvo předběžně určilo na 1,2 miliardy.

Veřejná zakázka má být podle ministra vypsána na čtyři roky počínaje 1. lednem 2017. V průběhu ostré debaty o vymezení tendru, která se v posledních týdnech odvíjela od požadavků na snížení ceny ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO), se vládní partneři shodli, že v budoucnu by vrtulníky záchranné služby měl kvůli nižším nákladům provozovat pouze stát. Kvůli vypršení současných smluv se soukromými firmami Alfa-Helicopter a DSA ale není možné změnu uskutečnit ihned.

Podle smluv z roku 2008 v hodnotě 3,128 miliardy korun v současnosti létají vrtulníky pro pacienty z osmi soukromých základen. Jedná se o základny Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem. V Praze a Plzni obstarávají službu ministerstva vnitra a obrany.

Němeček má do srpna letošního roku vypracovat a kabinetu předložit také analýzu možností zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2019

Od 1. ledna 2017 budou po nové dohodě resortů vnitra a obrany zajišťovat leteckou záchrannou službu i v Českých Budějovicích a Brně. Z osmi soukromých stanovišť tak dvě v novém tendru ubudou.

Nepřekročitelnou maximální cenu připravovaného tendru podle předkládací zprávy, kterou má ČTK k dispozici, zřejmě ještě jednou projedná vláda, a to na podkladě nyní teprve poptávaného znaleckého posudku.

Němeček má do srpna letošního roku vypracovat a kabinetu předložit také analýzu možností zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2019. Pracovat by na ní měli experti ministerstev zdravotnictví, obrany, vnitra, financí, Úřadu vlády a Asociace krajů.