Vláda definitivně zrušila obří ekotendr

Ekotendr

Ekotendr

Vláda na svém zasedání zrušila miliardovou zakázku na odstranění starých ekologických škod. Odmítla totiž schválit smlouvu se společností Marius Pedersen Engineering, která nabídla v soutěži nejnižší cenu 56,8 miliardy korun. Proti schválení smlouvy se vyslovili již dříve premiér Petr Nečas (ODS) i koaliční Věci veřejné, později se k nim připojil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž původně tendr prosazoval.

„Vláda rozhodla o ukončení ekologické zakázky,“ uvedl premiér Petr Nečas. Ministrovi financí vláda uložila, aby zadávací zřízení zrušil. Stát bude nyní v řešení starých ekologických zátěží pokračovat v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit. To podle dřívějších vyjádření MF může vést k rozdělení odpovědnosti mezi jednotlivé dodavatele a k následnému navyšování státních garancí.

Ekonomičtí ministři podle Nečase v prvním čtvrtletí 2012 dosavadní praxi znovu vyhodnotí. „Nemyslím ale, že by se vláda vrátila k myšlence jednoho velkého tendru,“ poznamenal Nečas.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je nyní asi 113 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ale reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací jen 25 miliard korun.

„Aktuální výše zbytkové garance činí 112,94 miliardy korun, z toho zbytková garance pro staré ekologické škody, jejichž odstranění je předmětem komplexního zadávacího řízení, činí celkem 103,89 miliardy korun,“ uvádí vládní materiál.

MF nyní eviduje garance týkající se staré ekologické zátěže za 160,41 miliardy korun, a to vůči 188 smluvním partnerům. V rámci této částky byly uzavřeny smlouvy s dodavateli na odstranění škod za 47,47 miliardy korun.

Další zájemce v soutěži, Geosan Group, nabídl ekologické škody odstranit za 57,8 miliardy Kč a třetí účastník soutěže Environmental Services ze skupiny J&T za 65,5 miliardy korun. Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru byla cena.