Vláda přežila. DPH vzroste na 15 a 21 procent

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) na tiskové konferenci uspořádané 7. listopadu v Praze během schůze Sněmovny. Dolní komora parlamentu v závěrečném čtení schválila vládní daňový balíček. (ČTK)

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) na tiskové konferenci uspořádané 7. listopadu v Praze během schůze Sněmovny. Dolní komora parlamentu v závěrečném čtení schválila vládní daňový balíček. (ČTK) Zdroj: CTK

Premiér Petr Nečas může slavit - Sněmovnou prošel daňový balíček a vláda tím zároveň přežila hlasování o důvěře. Češi tak mohou od příštího roku počítat se zvýšením sezeb DPH na 15 a 21 procent. Pro změny se vyslovilo 101 poslanců ze 195 přítomných, zapotřebí bylo 98 hlasů.

Pro předlohu hlasovali i nezařazení poslanci Josef Dobeš, Milan Šťovíček a Jaroslav Škárka (dříve všichni VV). Bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Pavel Bém nehlasovali vůbec, jeden z bývalých „rebelů“ ODS Radim Fiala se hlasování zdržel, jak avizoval. Koalici chyběl omluvený Jiří Besser (TOP 09 a Starostové).

Tři nespokojenci z řad občanských demokratů, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, kteří s balíčkem nesouhlasili, ráno složili poslanecký mandát. Nastoupili za ně náhradníci.

Dá se očekávat, že levicí ovládaný Senát balíček vrátí poslancům zpět. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už avizoval, že sociální demokraté udělají vše pro to, aby se tak stalo. Koalice pak bude potřebovat nejméně 101 poslanců, aby Senát přehlasovala.

Poslanci schválili balíček v téměř stejné podobě, v jaké ho předložila vláda. Podpořili pouze pozměňovací návrh Lenky Kohoutové (ODS) a z balíčku vyřadili tu část, která sjednocovala poskytování sociálních dávek na bydlení. Měl se nově zavést příspěvek na náklady na bydlení a zrušený měl být příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Vyřazení této navrhované změny z balíčku podpořilo všech 197 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Bohumil Doležal: Kdybych měl v zádech Kubu jako Nečas, napsal bych závěť

Projednávání doprovázela tradiční kritika opozice na adresu vlády. Předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová například řekla o ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, že nejprve snižoval daně, aby je posléze zvyšoval, a nazvala ho „Jekyllem a Hydem české politiky“. Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek řekl, že česká veřejnost musí považovat výrazy 'Nečasova vláda' a 'boj proti korupci' za protimluv. „Vy jste přivedli českou politiku na úplné dno a bude velmi těžké obnovit důvěru lidí v politiku a demokracii,“ vytkl vládě Adam Rykala (ČSSD).