Vláda projedná změnu pravidel pro úhradu služeb za bydlení

Peníze

Peníze Zdroj: E15

Vláda se bude zabývat návrhem zákona, který má nově vymezit pravidla pro úhradu služeb v oblasti bydlení. Změna se má týkat například plateb za vodné a stočné, odvoz odpadu nebo užívání výtahu. Sdělilo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které návrh připravilo.

„Návrh obsahuje obecné postupy společné všem službám. Základem je rozúčtování služeb na základě dohody nájemce a pronajímatele, popřípadě na základě rozhodnutí schváleného nadpoloviční většinou hlasů všech vlastníků jednotek na shromáždění podle zákona o vlastnictví bytů,“ uvedl Jan Dvořák z tiskového oddělení MMR.

Pokud se nájemník s majitelem bytu nedohodne, nebo když schůze vlastníků jednotek nerozhodne, uskuteční se rozúčtování rozpočítáním ceny služeb podle zákonem stanoveného kritéria. Speciální úprava bude obsahovat konkrétní postupy pro jednotlivé formy bydlení. U nájemního a družstevního bydlení bude umožněna dohoda o paušální platbě. Pro rozúčtování nákladů například na ústřední vytápění a centralizované poskytování teplé vody bude zvláštní předpis, který bude opět platit, pokud nebude jiná dohoda.

Plánovaná změna se dotkne většiny lidí. „Zamýšlená úprava bude mít dopad na fyzické osoby bydlící v nájemních bytech, včetně bytů družstevních, i na vlastníky bytových jednotek, popřípadě nájemce nebytových prostorů v budovách s byty,“ stojí v návrhu věcného záměru zákona. Další dotčenou skupinou budou majitelé bytů.

V současné době neexistuje podle věcného záměru zákona právní úprava, která by zastřešila úpravu služeb spojených s užíváním bytu, stanovila obecná pravidla rozúčtování a upravila práva a povinnosti stran, postupy a lhůty pro rozúčtování. Platné zákony řeší platby za služby jen u nájemního bydlení.