Vláda prosadí šéfa státní správy stůj co stůj

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Několik variant, jak znemožnit pravicové opozici blokovat přijetí nového služebního zákona v Poslanecké sněmovně, má připraven kabinet Bohuslava Sobotky. Ten nehodlá ustoupit od vzniku generálního ředitelství státní služby, jak požadují TOP 09 a ODS. O některých dalších návrzích těchto stran je však ochoten debatovat.

„Máme minimálně tři možnosti, jak obstrukcím zabránit. Dopředu je ale prozrazovat nebudu,“ řekl deníku E15 ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Dodal, že generální ředitelství začne od ledna 2015 fungovat i proto, že původní norma, která tuto instituci zavádí, vstoupí v platnost právě na začátku příštího roku. „Zdržet se mohou jen novely,“ poznamenal.

Podle Dienstbiera jde vládě o prosazení úpravy, která poskytne státním úředníkům ochranu, stejně jako definuje jejich povinnosti. „Tvrdím, že kdyby nebylo generální ředitelství, je celá depolitizace státní správy iluze, nový zákon by se zcela rozpadl. Pokud pravice někdy toto ředitelství zruší, bude muset napsat úplně nový,“ uvedl Dienstbier.

Ministr dodal, že koalice je připravena debatovat o větší otevřenosti státní správy pro úředníky samospráv. „Tomu jsme už ale z větší části vyhověli. Co se týče úplné otevřenosti pro lidi ze soukromé sféry, jsme proti,“ řekl. Naopak dalšímu požadavku pravice, aby se služební zákon vůbec nevztahoval na náměstky šéfů rezortů, by se prý nebránil.

Sněmovna včera podpořila v prvním kole koaliční předlohu, která v souvislosti se služebním zákonem mění řadu norem. Nyní míří do ústavně-právního výboru. Nejdelší debata se strhla o navrhovaném způsobu jmenování vysokých úředníků, podle něhož by vláda musela respektovat pořadí kandidátů určených výběrovou komisí. „Ústavní orgán se stane bandou šašků a pošťáků, protože komisi bude muset vyhovět,“ uvedl Marek Benda z ODS.

Slevy pro víc dětí i pro důchodce
Dolní komora včera v prvním čtení podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o daních z příjmů. Ta zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě, vrací daňovou slevu důchodcům a omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun, tedy ty ve výši 60 i 80 procent. Podle TOP 09 to bude znamenat, že jen v příštím roce stát vybere od fyzických osob o 14 miliard korun navíc. Poslanci se vrátí k daním pravděpodobně na zářijové schůzi.