Vláda proti dani z finančních transakcí, poškodila by prý klienty bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Vláda nesouhlasí se zavedením takzvané daně z finančních transakcí, kterou navrhují některé země Evropské unie. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Dodal, že kabinet má podporu České národní banky. Podle premiéra by totiž šlo o průlomový moment, protože případný souhlas s poplatky za bankovní transakci by de facto vedl k zavedení prvních evropských daní.

„Samozřejmě my nemáme sebemenší pochybnosti, že banky by za jakékoli finanční transakce přenesly náklady poplatků na koncové uživatele, čili na klienty. Koneckonců jak už to banky v České republice díky své poplatkové politice dělají,“ upozornil Nečas.

Plán na zavedení kontroverzní daně z finančních transakcí podporují Francie a Německo. Naposledy o ní ministři financí obou zemí jednali v minulém týdnu, poté co se na jejích obrysech dohodli prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkeková. Oba ministři mají podrobný plán předložit partnerům v Evropské unii příští měsíc.

Proti navrhované dani, která by měla posílit výnosy EU, ostře vystoupila například Británie a řada evropských bank, podle nichž tato daň nebude mít na stabilizaci trhů žádný vliv.

Plán naráží také na odpor finančních trhů. „Německo- francouzský návrh představuje vážnou hrozbu pro provozovatele burz. Podobná daň vedla v devadesátých letech ve Švédsku ke snížení objemu obchodování o 85 procent,“ připomněl analytik Arnaud Giblat ze švýcarské banky UBS.

„Problém je, že nikdo neví, na co a kde by se nová daň měla vztahovat. Žádné oficiální stanovisko jsme nedostali,“ uvedl už dříve mluvčí ČNB Marek Petruš. Domácí centrální banka jakékoli unijní poplatky a daně pro finanční sektor dlouhodobě odmítá.

Česká vláda také nepodporuje harmonizaci přímých daní v rámci EU. Přímé daně jsou podle Nečase důležitým prvkem konkurenceschopnosti jednotlivých států. „Těžko ale můžeme zabránit skupině států, které by se rozhodly tyto kroky provést. My jsme ale přesvědčeni, že otázka daní je i otázkou konkurenceschopnosti,“ uvedl nedávno premiér.