Vláda schválila dočasný zákaz HHC, dohoda s Evropskou komisí je předjednaná

Vláda dnes podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek. Uvedl to na sociální síti X. Podle dříve zveřejněného návrhu ministerstvo zdravotnictví navrhlo zařazení na seznam také pro látky HHC-O a THCP. Termín začátku zákazu ale není jasný, musí ho ještě notifikovat Evropská komise (EK). Podle dopoledního vyjádření Výborného to může trvat až 20 dní.

„Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI připraveni ihned plnit kontrolní roli,“ napsal Výborný. V červenci se vláda na zákazu neshodla, podpořila připravovanou novelu zákona, která psychoaktivní látky reguluje a zakazuje jejich prodej dětem.

Při příchodu na jednání vlády Výborný uvedl, že notifikace je s EK předjednaná a bude trvat deset až 20 dní. Až zákaz začne platit, bude trestný nejen prodej, ale i držení těchto látek v malém množství pro vlastní potřebu. Podle zákona se bude posuzovat jako přestupek a hrozit bude pokuta až 15.000 korun.

Z vyjádření ministrů při příchodu na jednání vyplývalo, že ve vládě nebyla na způsobu regulace látek, jimiž se v posledních týdnech přiotrávilo několik dětí, shoda. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), které by podle nich umožnilo okamžité stažení látek z trhu. Podle dopoledního vyjádření Bartoše podobný zákaz ve Francii vedl k tomu, že vznikly nové syntetické deriváty těmto látkám podobné, na které se zákaz nevztahuje.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technického. „Byla u těchto látek stanovena výjimka pro případy, kdy jsou tyto látky obsaženy v rostlině technického konopí, technickém konopí, konopí extrakt a tinktura a přípravku z technického konopí v množství nižším než 0,3 procenta,“ uvádí materiál, který na dnešní jednání vlády předložilo ministerstvo zdravotnictví.

Podívejte se na rozhovor s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem:

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil • e15