Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 100 miliard

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (ČTK)

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (ČTK) Zdroj: CTK

Aktualizovaný návrh rozpočtu předložený ministerstvem financí po nedávném úspěšném schválení vládního balíčku daňových změn má proti původnímu návrhu výdaje a příjmy o 4,1 miliardy korun nižší. Prvním čtením nového návrhu státního rozpočtu na příští rok se bude Sněmovna zabývat příští středu 28. listopadu.

Nový návrh snižuje o čtyři miliardy korun daňové příjmy a o 3,1 miliardy korun příjmy z pojistného na sociální zabezpečení. Předpokládá ale nové příjmy tři miliardy korun. Celkové příjmy návrhu jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun.

V novém rozpočtovém návrhu počítá ministerstvo financí se zvýšením příjmů od Lesů ČR o dvě miliardy korun a se snížením výdajů kapitoly státní dluh rovněž o dvě miliardy. Výdaje všeobecné pokladní správy na státní záruky klesnou o 0,9 miliardy korun.

Jde už o třetí návrh rozpočtu pro příští rok. Původní předlohu Sněmovna vrátila vládě k přepracování na žádost kabinetu kvůli nejistotě ohledně schválení daňového balíčku. Ministerstvo financí sestavilo nový návrh, jenž byl nižší o 41,2 miliardy korun a počítal s příjmy 1043,7 miliardy a výdaji 1143,7 miliardy korun. Změny v daních nakonec Sněmovna schválila, očekává se ale, že levicový Senát normu dolní komoře vrátí.

Stát seškrtá podpory v nezaměstnanosti

Ministerstvo práce by mělo příští rok podle schváleného návrhu vydat o 1,9 miliardy korun méně, než počítala první verze státního rozpočtu. Podle nového návrhu by se totiž mělo seškrtat 1,5 miliardy na podporách v nezaměstnanosti, 1,3 miliardy na nemocenských dávkách a 4,9 miliardy na dávkách v hmotné nouzi. Naopak o 5,3 miliardy víc by se ale mohlo vyplatit na dávkách státní sociální podpory a o půl miliardy víc na zaměstnávání postižených.

Stát rovněž plánuje, že v příštím roce vydá na platy a další odměny za práci všech svých zaměstnanců o 324 milionů korun méně než letos. Výdaje by tak měly klesnout proti letošku na 128,2 miliardy korun. Průměrný hrubý plat všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by se měl zvýšit o 24 korun na 23 857 korun.

Jana Havligerová: Rozpočet je velmi přibližný kompas