Vláda si jde pro důvěru, podle opozice slibuje nemožné

Premiér Bohuslav sobotka

Premiér Bohuslav sobotka Zdroj: ctk

Kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL čeká po čtyřměsíčním jednání o programu a obsazení ministerstev posledních krok, dnes požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Opírat se bude o 111 poslanců.

Opoziční TOP 09 a ODS programové prohlášení vlády nijak šetřit nebudou, jeho analýzu chystá i prezident Miloš Zeman. Ten přeruší návštěvu Jihočeského kraje a vystoupí krátce po dopoledním zahájení schůze dolní komory. Na seznámení s programovým dokumentem dostali poslanci čtyři dny, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z něj číst nebude.

Zeman v rozhovoru pro Radiožurnál zopakoval, že z devatenáctistránkového textu není zřejmé, kde chce vzít vláda peníze na splnění svých slibů. „To říkají i odboráři a to je co říct. Nejpozději do června to bude potřeba vyjasnit,“ uvedl prezident s poukazem na sestavování státního rozpočtu na příští rok.

Prostředky na investice do infrastrukturních projektů a boj s nezaměstnaností plánuje Sobotka nalézt pomocí efektivnějšího výběru daní. Má být obnovena finanční policie po vzoru slovenské Kobry, od roku 2017 zavedeny elektronické pokladny. Koalice slibuje i zvýšení minimální mzdy či platů státních zaměstnanců a ruší zdravotnické poplatky, přičemž ANO a lidovci odmítají zvedat daně. „Jestliže vláda říká, že udrží rozpočtový schodek pod třemi procenty, a současně má v plánu všechno valorizovat, tak jí na investice nezbude. Koruna je prostě jenom jedna, buď ji projím, nebo proinvestuji,“ řekl deníku E15 místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kromě daní čeká koalici názorový střet v otázce vstupu země do eurozóny. Zatímco dříve vláda počítala, že Česko přijme euro do čtyř let, nově se má na přijetí „aktivně připravovat“.

Miroslav Kalousek: Frustrace Babišových voličů přijde tak za rok

Pavel Páral: Nejhloupější nápad Sobotky a Babiše