Vláda už do Vánoc? Jen stěží

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 2. prosince tiskové konferenci po vyjednávání o koaliční smlouvě.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 2. prosince tiskové konferenci po vyjednávání o koaliční smlouvě. Zdroj: ctk

Přání šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky mít vyjasněny všechny otázky kolem programu a vládních křesel už do Vánoc se nenaplní. Jako pravděpodobnější se jeví dřívější prognózy některých současných ministrů. Ti doufají, že se ve funkcích udrží minimálně do Tří králů.

Prezident Miloš Zeman včera zopakoval, že nejprve počká na dohodu sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL o rozdělení rezortů. Následovat má schůzka, na níž se hlava státu chce ujistit, že vznikající koalice má ve sněmovně většinu hlasů.

A zřejmě až pak jmenuje Zeman Sobotku premiérem. Na včerejším jednání se strany nedohodly. „Problém je složitější, než se na první pohled zdá,“ řekl Sobotka.

Vedle zemědělství, na němž proti vůli ČSSD trvají lidovci, je předmětem sváru ještě doprava a zdravotnictví. S požadavky KDU-ČSL souvisí i debaty o počtu členů kabinetu. Pokud by jich bylo 17 nebo i 18, lidovci by měli získat tři posty.

Zatím platí, že ANO má jisté finance a spravedlnost, protože Sobotka bude premiér a pro svoji stranu nárokuje vnitro. Pro Sobotkova spojence Jiřího Dienstbiera pak připadá v úvahu ministr bez portfeje, který by řídil legislativní radu vlády.

Na post šéfa diplomacie chce předseda ČSSD Lubomíra Zaorálka, přičemž ANO by pak podle „párovacího klíče“ mělo mít nárok na obranu. Zároveň je však na stole varianta, že armádní rezort obsadí KDU–ČSL nestraníkem Ivanem Gabalem.