Vláda zatím vydrží, balíček prošel

Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake

Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Minimálně do 23. října vydrží u moci vláda Petra Nečase, více než měsíc ji umožnili dále existovat rebelové ODS. Sněmovna v prvním čtení podpořila opakovaně předložený vládní stabilizační balíček, který obsahuje zejména zvýšení daně z přidané hodnoty. Rebelující poslanci ODS, kteří minule hlasovali proti jeho přijetí, se při hlasování o návrhu na zamítnutí zdrželi hlasování. Vláda s tímto novým balíčkem spojila i svou důvěru.

Až do další schůze zákonodárců se tak bude moci diskutovat o případných změnách, které mají konsolidovat státní rozpočet. „Jsme spokojeni, že se otevírá prostor na dohodu, aby se obě sazby DPH nezvyšovaly,“ uvedl neformální vůdce rebelů Petr Tluchoř.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se na uzavřeném jednání požadavky odpůrců balíčku neřešily. Klub se shodl na vzniku osmičlenné pracovní skupiny, kde budou vedle Nečase a Stanjury stranický místopředseda Pavel Drobil, členové rozpočtového výboru Pavel Suchánek a Radim Jirout a za rebely Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Radim Fiala.

Připomínky k balíčku budou přicházet i od poslanců, kteří pro něj už dříve hlasovali, pracovní skupina je následně posoudí. „Necháme si od rezortu financí předložit různé analýzy a čísla, abychom mohli jednotlivé návrhy detailně zkoumat,“ poznamenal Stanjura.

Do 23. října, tedy do další schůze sněmovny, kde by se měl balíček projednávat ve druhém čtení, musí být jeho případné změny dohodnuty i v rámci koalice. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který soubor stabilizačních opatření připravil, nechtěl výsledek těchto rozhovorů v rámci K6 nebo K9 jakkoliv předjímat. „Zatím nevím, jestli ODS s něčím přijde. A už vůbec nebudu spekulovat, jaké návrhy by to mohly být,“ řekl deníku E15. Ministr zopakoval, že prostor pro změny je minimální.

Šestice rebelů žádá, aby se pro příští rok nezvyšovala DPH o jeden procentní bod, chce další snižování výdajů státu a dokončení privatizace státního majetku.

Poslanci znovu poslali k ledu . Předlohou se budou zabývat až po případném definitivním přijetí balíčku, s nímž je spojen návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Požaduje to strana LIDEM vicepremiérky .