Vláda zvyšuje výdajové rámce, chce podpořit hospodářsky růst

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Sněmovna schválila navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. V prvním roce mají proti dříve schválenému rámci vzrůst o 16 miliard korun a v dalším roce o 27,5 miliardy korun. Vláda je chce navýšit kvůli podpoře hospodářského růstu a kvůli svým prioritám. Vyvolalo to ale výměnu názorů mezi pravicovou opozicí a koalicí a vzájemnou kritiku za údajné plýtvání penězi.

Výdajové rámce schválila Sněmovna loni v prosinci. Vzrůst by měly podle dnešního rozhodnutí poslanců v příštím roce z 1153 miliard na 1169 miliard korun, o rok později se mají zvýšit z 1163,5 na 1191 miliard korun.

Jak řekl ministr financí Andrej Babiš, současné schválené výdajové rámce navrhla bývalá vláda a neodpovídají výdajovým prioritám současné vlády. Odpovídají vyšším odhadovaným příjmům státního rozpočtu, uvedl.

Babiš prý lže

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura obvinil vládu, že se snaží utrácet víc peněz, než se plánovalo, a pak opozici tvrdí, že není prostor pro snižování sazeb daně z přidané hodnoty. Ke kritice vlády za nehospodárné nakládání s penězi se přidal i exministr financí Miroslav Kalousek. Vláda podle něj rezignuje na šanci stavět růst ekonomiky na zdravých makroekonomických základech. O Babišovi řekl, že lže veřejnosti i Sněmovně, když tvrdí, že šetří, ale ve skutečnosti prý dělá opak.

Babiš opoziční obvinění odmítl. „My skutečně šetříme,“ prohlásil. Pravici naopak vyčetl hospodaření z dob jejího vládnutí a Kalouska obvinil, že chtěl ukrást 60 miliard korun na ekologické zakázky. Vládu hájil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj jde o to přiměřeným způsobem podpořit spotřebu, kterou naopak bývalé pravicové vlády omezovaly. „Myslím, že to je cesta ke slušnému ekonomickému růstu,“ podotkl.