Vladimír Dlouhý: Češi se nemají zase tak tragicky špatně

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: E15

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého se lidé v Česku nemají tragicky špatně. V pořadu Impulsy Václava Moravce Rádia Impuls ale ekonom Dlouhý na druhou stranu přiznal, že Češi před sebou nevidí žádnou perspektivu.

„Lidé v této zemi se zase nemají nějak tragicky špatně. I ti z těch nízkých příjmových skupin mají základní ubytování, základní oblečení, základní teplo, základní energii, základní jídlo, do těch základních potřeb dneska patří i mobil, asi otlučené auto z druhé ruky a čas od času levná dovolená,“ míní Dlouhý.

Problém je podle něj jiný. „Ale nemají víc, ale hlavně nemají perspektivu. Lidé v této krizi, a je to ještě více promítnuté různými korupčními skandály na straně jedné a vládní krizí a politickou krizí na straně druhé, nemají perspektivu. Nejenom z dvou, tří let utahování opasků, ale oni začínají mít pocit, že už nikdy do té doby, než půjdou do penze, nebude lépe,“ vysvětlil Dlouhý.

Podle Dlouhého ke zvýšení konkurenceschopnosti Česka pomůžou investice do vzdělání. Důležité je podle něj také stavět dálniční síť.

„Potřebujeme tuto konkurenceschopnost udržet nejméně pět až sedm let, posilovat ji tím, že budeme investovat do vzdělání, že budeme investovat ale i do schopnosti vyvážet. A třeba jenom když se podíváme na mapu a tvar naší země, tak to souvisí hodně s dopravní infrastrukturou. Jak si ti dodavatelé musí být schopni svým zákazníkům dodávat efektivně, ať po dobře fungující železnici nebo po dobré dálniční síti. Čili z tohoto hlediska tyto dvě věci, vzdělání a infrastruktura, je něco, kde bych rozhodně neškrtal,“ dodal Dlouhý.