Vládní koalice skončí v pátek, ve sněmovně má dál spolupracovat

Zleva ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda Věcí veřejných Radek John.

Zleva ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda Věcí veřejných Radek John. Zdroj: ctk

Předsedové vládních stran ODS, TOP 09 a VV Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John se dohodli na vypovězení koaliční spolupráce k pátku 27. dubna. Strany mají nicméně dál prosazovat ve sněmovně dohody na rozpočtových škrtech vzniklé do 11. dubna. Novinářům to řekl po krátké schůzce premiér Nečas.

V Kramářově vile se večer sešli šéfové vládních stran premiér Petr Nečas (ODS), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Radek John (VV), aby jednali o vypovězení koaliční spolupráce Věcem veřejným.

Věci veřejné se začaly štěpit po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake z nejmenší vládní strany a sněmovního klubu VV. ODS i premiér během uplynulého týdne další spolupráci s prořídlým klubem VV, ze kterého odešlo za Peake zatím sedm poslanců, ostrými slovy vylučovali.

Rozhodnutí, zda bude vláda pokračovat, definitivně padne v pondělí, kdy má Peake Nečasovi sdělit, zda se jí podařilo z odpadlíků z Věcí veřejných získat dost poslanců k sestavení nového klubu ve sněmovně. K přestupu k její platformě se snaží přesvědčit ještě čtyři či pět zatím nerozhodnutých poslanců Věcí veřejných.