Vládní pat: Nečas hledá smír, Kalousek trvá na odchodu Bátory

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK/Simanek Vit

Situace ve vládní koalici mezi ministrem školství Josefem Dobešem (VV) a ministry za TOP 09 se i po omluvě Dobeše zdá být bezvýchodná. TOP 09 trvá na odvolání Ladislava Bátory nebo na odchodu šéfa rezortu škoství. Premiér Petr Nečas (ODS) požaduje od Dobeše, aby se od výroků svého podřízeného distancoval, zároveň je ale podle něj neúnosné, aby spor blokoval činnost vlády.

„Omluvu ministra Josefa Dobeše ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi beru na vědomí. Byla naprosto nezbytná. Nutné je však, aby se pan ministr Dobeš od výroků pana Bátory jednoznačně distancoval. Můj názor na působení pana Bátory ve vysokých pozicích státní správy se nemění,“uvedl premiér.

Nečas ve středu řekl, že Bátorovy výroky o Schwarzenbegovi pokládá za „absolutně neakceptovatelné, z lidského hlediska za výraz krajního nevkusného buranství“. Dodal, že ve funkci by okamžitě skončil kterýkoliv z jeho spolupracovníků, pokud by se choval podobným způsobem.

Dnes premiér ale zdůraznil, že vládu čeká projednávání důležitých reforem a schvalování státního rozpočtu. „Považuji za neúnosné, aby spor o jednoho subalterního úředníka blokoval činnost celé vlády,“ uvedl. Chce proto jednat se zástupci VV i TOP 09 a osobně situaci probrat se Schwarzenbergem.

TOP 09 omluva Dobeše nestačí

Podle Kalouska ale nejde o spor „o jednoho subalterního úředníka“. „Celá záležitost se týká otázky, zda je možné zneužívat státní správu pro pronikání extremistických názorů a zda mohou zástupci státní správy urážet ústavní činitele. Pokud to možné je, existence takové vlády nemá smysl,“ uvedl.

Věci veřejné za akcí TOP 09 vidí Kalouskův záměr oddálit přijetí norem pro tvrdší zdanění hazardu. Kalousek to ale dnes označil za „totálně nelogický až hloupý argument“. Pevně prý doufá, že ministři TOP 09 budou chodit na jednání vlády a přijdou již na to příští. K tomu je však podle něho nutné, aby se ministr Dobeš zachoval jako „ministr této vlády, a nikoli jako aktivista pohrobků a pozůstatků Národní strany“. Ujistil také, že je připraven na příštím zasedání vlády návrh daňové reformy představit.

Ve středu ministři za TOP 09 opustili jednání vlády kvůli tomu, že Dobeš nechce předsedu konzervativní iniciativy D.O.S.T. Bátoru propustit ze svého úřadu. Nepřijatelné podle TOP 09 bylo to, že Bátora na svém facebookovém profilu minulý týden označil Schwarzenberga za „chudáčka starého“.

„Nepožadovali jsme omluvu,“ odpověděl Kalousek na otázku, zda po omluvě ministra školství Josefa Dobeše strana TOP 09 přehodnotila své stanovisko. Ministr školství ve středu odpoledne na internetových stránkách rezortu zveřejnil omluvu, ve které však současně uvedl, že Bátoru neodvolá.