Vládu čeká perný rok. Sliby mají skluz, nedaří se lépe vybírat daně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vládní sliby o výrazném omezení daňových úniků nabírají stále větší skluz. I když ministr financí Andrej Babiš (ANO) některé záměry prosadil, mnohamiliardové částky do státní pokladny hned tak proudit nezačnou. Přitom s nimi koaliční kabinet už od začátku letošního roku počítal. Jejich pomocí chtěl podle dřívějších slov premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) „posílit prorůstové linie“. Pokud exekutiva nerezignuje na své programové prohlášení, čeká ji v Poslanecké sněmovně perný rok.

Šéf státní pokladny nadále plánuje zefektivnit výběr daně z přidané hodnoty. Ten se nakonec meziročně zvýšil o 7,6 miliardy korun, inkaso z příjmu právnických osob o čtrnáct miliard. Sám Babišův úřad však přiznává, že čísla odráží oživení ekonomiky a nikoli úsilí politiků a úředníků.

Vláda loni neprotlačila parlamentem zákon o elektronické evidenci tržeb, který blokuje opozice. Spor velmi pravděpodobně skončí u Ústavního soudu. Jeho členové se budou zabývat i dalším Babišovým opatřením – kontrolními hlášeními k DPH, na něž podala ústavní stížnost skupina senátorů.

Ještě větší zpoždění než elektronické účtenky má zákon o prokazování původu majetku, který dosud neabsolvoval ani úvodní čtení poslanců. Kromě TOP 09 a ODS to zavinilo také ministerstvo financí, protože předložení obou návrhů několikrát odložilo. Dlouhodobý záměr socialistů a současného prezidenta Miloše Zemana „zabavit majetek každému, kdo si nakradl“, naráží nejen na vlažný přístup ANO, ale i lidovců.

Na projednání ve sněmovně se ještě nedostaly další vládní návrhy – například novela ústavy, která mimo jiné omezuje pravomoci hlavy státu. Tu koalice předložila už před půl rokem. Kabinet rovněž slíbil prosadit normu o sociálním bydlení. Řešení problematiky bezdomovectví se však zatím nedostalo ani do podoby věcného záměru zákona, natož paragrafového znění.

Priority vládních partají
ČSSD
Schválení zákona o prokazování původu majetku, změna systému valorizace důchodů a další zvýšení minimální mzdy alespoň na jedenáct tisíc korun hrubého.
ANO
Lepší čerpání evropských fondů (loni propadly přes tři desítky miliard korun), prosazení nového zákona o hazardu a zvýšení investic do dopravní infrastruktury.
KDU-ČSL
Snížení sazeb sociálního pojistného pro rodiče vychovávající děti a návrat daňových slev na manželku a potomky pro živnostníky, kteří daní paušálem.