Vnitro chce nakoupit elektronické náramky, cenu odhaduje na sto milionů

elektronický náramek

elektronický náramek Zdroj: ctk

Ministerstvo spravedlnosti a Probační a mediační služba vypsaly novou zakázku na takzvané elektronické náramky pro vězně. Předpokládaná cena veřejné zakázky je 100 milionů korun bez DPH. Zájemci o účast v tendru se mohou hlásit do 5. dubna, upozornilo ministerstvo. Už dříve uvedlo, že zakázka bude pokračovat formou takzvaného soutěžního dialogu. Do předchozího výběrového řízení se nepřihlásil žádný zájemce.

„V této fázi zadavatel není objektivně schopen vymezit technické podmínky a právní a finanční požadavky na plnění veřejné zakázky tak, aby mohl sestavit zadávací dokumentaci. Jediné, co je zadavatel schopen definovat, je, že předmětem (či spíše účelem) plnění veřejné zakázky je pořízení komplexního elektronického monitorovacího systému osob pro trestní justici včetně zajištění podpory tohoto řešení,“ stojí v popisu zakázky.

Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat, i servis náramků.

Zvolenou formu soutěžního dialogu zdůvodnilo ministerstvo minulý týden tím, že poskytuje veřejnému zadavateli stejnou flexibilitu, jakou mají soukromé subjekty, a že zároveň umožňuje nalézt nejvhodnější řešení potřeb veřejného zadavatele. Po výzvě k podání žádosti o účast v dialogu a k prokázání splnění kvalifikace povede úřad se zájemci dialog a následně je vyzve k podání nabídky. Další harmonogram projektu tak bude záležet i na počtu uchazečů, kteří se budou účastnit.

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti. Poté, co do původně vypsaného tendru nepřišla žádná nabídka, ministerstvo uvedlo, že zakázka nekončí, ale je ji třeba přehodnotit. Náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel tehdy připustil, že tendr mohl být pro některé uchazeče příliš technologicky náročný vzhledem k možnému výdělku.

Probační a mediační služba vypsala zakázku na elektronický monitoring pro vězně loni v srpnu. Ministerstvo následně upřesnilo, že se výběrové řízení týká nákupu 250 náramků. Cenu neuvedlo. Zájemci měli původně podávat nabídky do začátku října, lhůta se potom několikrát prodlužovala.