Vojáci mají brát navíc sedm tisíc měsíčně

Vojáci

Vojáci Zdroj: archiv

Jak zachovat platy v armádě na současné úrovni a dokonce je mírně zvýšit tak, aby si toho policie, hasiči a další orgány a úřady nucené šetřit na mzdách pokud možno nevšimli? Tento rébus v posledních měsících řešili legislativci ministerstva obrany. Výsledkem je zdánlivě nepodstatná úprava zákona o vojácích z povolání, kterou se má v nejbližší době zabývat vláda.

Podle dodatečné a dosud nikým nepřipomínkované změny má být zaveden takzvaný stabilizační příplatek pro každého z více než 21 tisíc příslušníků ozbrojených sil. Jeho navrhovaná výše je rovných sedm tisíc korun.

S přilepšením, na němž měli nejvíce vydělat plukovníci a generálové, původně počítala předloha zbrusu nového zákona o služebním platu vojáků z povolání, kde byly jednotlivým hodnostem přiřazeny tarify. Jejím hlavním cílem mělo být odstranění rozdílů v příjmech totožných hodností, které dosahují až desítek tisíc korun.

Třeba už několik let sloužící poručík je jako velitel čety stále v 9. třídě, zatímco začínající lékař ve stejné hodnosti je okamžitě zařazen do 13. třídy.

Navrhovanou výši tarifů však v rámci mezirezortního připomínkového řízení, které skončilo minulý rok v prosinci, odmítly rezorty financí a vnitra. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici.

„Požadujeme přehodnotit minimální výši služebních tarifů a dále upravit a zreálnit rozsah a výši dalších příplatků,“ zní jedna z připomínek ministerstva financí označená jako zásadní. Další připojilo vnitro: „Postrádáme důvodnost stanovení takto vysoké úrovně služebních tarifů, zejména v porovnání s úrovní platového ohodnocení v ostatních oblastech veřejného sektoru včetně příslušníků bezpečnostních sborů.“

Například rotmistři nebo poručíci měli brát minimálně 34, respektive 36 tisíc měsíčně. Na základě připomínek obrana u nižších hodností tarify snížila o zhruba sedm tisíc. Zároveň ale do novely zákona o vojácích z povolání zanesla právě nový sedmitisícový stabilizační příspěvek. „V průběhu legislativního procesu, který dosud není ukončen, došlo k přesunu části finančního ohodnocení z nového zákona o služebním platu do novely zákona o vojácích z povolání,“ potvrdil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Další nové příplatky

» výkonnostní příplatek

» příplatek za službu v zahraničí

» zvláštní příplatek

» příplatek za zvýšenou odpovědnost

» příplatek za služební pohotovost

» odměna

Poznámka: výše těchto příplatků není pevně stanovena. Pramen: návrh zákona o služebním platu vojáků z povolání

Jiří Šedivý: Kvůli škrtům a odkládání investic čeká NATO studená sprcha

Vojáci, nazmar!