Volby 2014: Ministrovi se v Kladně postavila odbornice na sociální záležitosti

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Michael Tomes, E15

Na senátorský post ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) na Kladensku útočí devět kandidátů. Asi nejvýraznější z nich je exposlankyně ODS a charitativní pracovnice Lenka Kohoutová. I když někdejší hvězda sociálních demokratů poněkud pohasíná, stále lze syna populárního exministra zahraničí považovat v nadcházejícím klání za favorita.

V doplňovacích volbách do Senátu v roce 2011 Jiří Dienstbier s přehledem porazil kladenského primátora Dana Jiránka (ODS), když ve druhém kole získal 65 procent hlasů. Právě jeho vítězstvím získala ČSSD v horní komoře parlamentu opět nadpoloviční většinu.

Pražský advokát a tehdy novopečený místopředseda socialistů usiloval o zvolení, aby v Senátu nahradil svého zesnulého otce. A netajil se tím, že tato skutečnost pro něj představuje nemalou výhodu. „Navazuji na otce, který byl jako senátor velmi oceňován,“ poznamenal po prvním kole. Teď už bude Dienstbier navazovat hlavně na to, co sám jako politik vykonal.

Jeho sokyně Lenka Kohoutová byla od roku 2010 poslankyní, mezi lidmi je poměrně známá. Před čtyřmi lety jí ke zvolení pomohly preferenční hlasy, které ji z 29. místa kandidátky katapultovaly na pátou příčku. Není však jedinou ženou usilující o Dienstbierovo místo.

TOP 09 nasadila ekonomku a někdejší náměstkyni ministra kultury Michaelu Vojtovou. ANO spoléhá na lékaře Jiřího Landu a strana Republika na podnikatele a bývalého poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku.

Kladno – ministrovi se postavila odbornice na sociální záležitostiKladno – ministrovi se postavila odbornice na sociální záležitosti | E15