Volby 2014: Na jihozápadě Čech chtějí starostové pokračovat, dresy přitom nemění

Volby - ilustrační foto

Volby - ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Oblast patří k těm, ve kterých bude boj o místa v zastupitelstvech patřit k nejlítějším. V krajských městech, Plzni i Českých Budějovicích, zaregistrovaly úřady po sedmnácti kandidátních listinách. To je dosavadní tamní rekord a pozoruhodný výkon i v celostátním měřítku. Z pohledu velkých měst podaly strany a hnutí více kandidátek jen v Praze.

Své posty se pokusí obhájit oba primátoři pivních metropolí, plzeňský Martin Baxa a českobudějovický Juraj Thoma. Těžší to bude mít zřejmě Baxa, který se – na rozdíl od řady plzeňských kolegů – včas nezbavil modrého stranického trička a do voleb jde jako lídr zvadlé ODS. „Nemá smysl zakrývat, že přes vehementní úsilí předsedy Fialy je značka ODS stále poškozená,“ prohlásil minulý týden na tiskové konferenci Baxa.

O vládu nad čtvrtým největším městem v republice se utká především se svým ekonomickým náměstkem Martinem Zrzaveckým. Ten je číslem jedna na kandidátce sociální demokracie. Minulé volby pro obě strany skončily faktickou remízou a následným vytvořením velké koalice. TOP 09, která před čtyřmi lety skončila třetí, vede do voleb zastupitel Ondřej Ženíšek. Nad Českými Budějovicemi se vznáší otázka, zda potvrdí pověst pravicové bašty. Levice tam volby nikdy nevyhrála a po primátorském řetězu zatím touží marně. Nitranský rodák Thoma vládne městu s kratičkou přestávkou osm let. Polovinu této doby strávil jako člen ODS, po velkém rozkolu v roce 2010 si ale založil vlastní hnutí Občané pro Budějovice, volby vyhrál a mateřskou stranu po dlouhých letech vykopl od vesla.

Do koalice místo ní pozval TOP 09 a překvapivě i sociální demokracii. Ta přitom měla lví podíl na Thomově odstranění před volbami 2010. Podobně jako v Plzni bude obhajobu primátorovi ztěžovat jeho náměstek ze sociální demokracie. Na jihu je to Roman Joch, jinak též podnikatel ve strojírenství. Současní starostové se nevzdávají ani v okresních městech českého jihozápadu. Jsou vesměs místními lídry týchž stran jako před čtyřmi lety. Klatovy by rád dál vedl Rudolf Salvetr z ODS, řízení záležitostí Písku, Českého Krumlova a Jindřichova Hradce si chtějí ponechat sociální demokraté Ondřej Veselý, Dalibor Carda a Stanislav Mrkva. V Táboře bude opět lídrem hnutí Tábor 2020 stávající starosta Jiří Fišer.

Výjimku představují Prachatice a Strakonice. Starosta Prachatic Martin Malý opustil ODS, kterou v čele města reprezentoval osm let, a povede kandidátku Nezávislých. Strakonický Pavel Vondrys se stal lídrem kandidátky Jihočeši 2012, dvojku mu dělá stejně jako před čtyřmi lety známý stěhovák těžkých břemen a místostarosta Pavel Pavel. Právě Jihočeši 2012 jako nový subjekt mohou výsledky voleb v kraji výrazně ovlivnit a ohrozit tradiční strany. O totéž se bude snažit i ANO 2011.

České BudějoviceČeské Budějovice | E15

Hluboká nad VltavouHluboká nad Vltavou | E15

České BudějoviceČeské Budějovice | E15